Прочитај ми чланак

ФРКА У КОАЛИЦИЈИ Шерифи из СПС уцењују Дачића због Вучића?!

0

Све је већи број одбора СПС-а у рату са СНС-ом, а поједини главни људи са локала, попут Тончева или Антића уцењују својом даљом подршком лидеру Ивици Дачићу, али и премијеру Александру Вучићу, сазнаје „Ало!”.

aleksandar-vucic-dacic02-n-s

Све је већи број одбора СПС-а у рату са СНС-ом, а поједини главни људи са локала, попут Тончева или Антића уцењују својом даљом подршком лидеру Ивици Дачићу, али и премијеру Александру Вучићу, сазнаје „Ало!”.

Како сазнаје наш лист, локални одбори социјалиста уцењују лидера те странке Ивицу Дачића и прете му да неће подржати кандидата владајуће коалиције на предстојећим председничким изборима, а њихов циљ су, као и увек, функције.

Ивица је склон притисцима!

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић наводи за „Ало!” да у партији као што је СПС, која нема лидера таквог ауторитета као што је СНС, сигурно постоје локални центри моћи, који могу да врше притисак на Дачића. – Тај притисак ће расти у предизборном периоду и мислим да ће у великој мери зависити од тога ко ће бити кандидат владајућег блока. Ако кандидат буде Александар Вучић, мислим да притисак неће бити толико велики, јер Вучић у бирачком телу СПС-а има доста висок рејтинг. Чак и да локални лидери не желе да подрже заједничког кандидата, њихови гласачи ће га подржати. Друга ствар је ако кандидат буде Томислав Николић, онда је простор за уцене велики и у том случају би било нереално да СПС подржи заједничког кандидата – закључује Анђелковић.

Општински одбори социјалиста у унутрашњости Србије воде прави мали рат са шефом странке, па и Владом Србије, јер често ударају како по Дачићу, тако и Вучићу.

– Постоји око двадесет одбора СПС-а на локалу који су изузетно незадовољни, а проблем је настао након завршетка прошлогодишњих избора. Иако су напредњаци и социјалисти на републичком нивоу у коалицији која солидно функционише, на локалу је ситуација потпуно другачија – наводи наш извор и додаје да су након избора поједини одбори СНС-а, уместо да праве коалицију са СПС-ом, изабрали неке друге странке, и обрнуто.

– Иако је био договор да се, по угледу на коалицију која је на републичком нивоу, праве и локални савези, то се није испоштовало. Договор су кршили и једни и други, а „локални шерифи” су власт правили како је њима ћеф – објашњава наш добро обавештени извор, додајући да локални функционери све чешће постављају своје услове.

– Најгласнији су Новица Тончев из Сурдулице и Зоран Антић из Врања. И један и други траже од Дачића да реши ствар и да им обећане функције. Тончев тако чека функцију потпредседника СПС-а, а Антић жели да уђе у власт и добије место председника општине – објашњава наш извор и додаје да ове уцене нису нимало наивне.

– То су локални шерифи који странци доносе велики број гласова. Неиспуњавање тих захтева могло би и Дачића, али и владајућу коалицију, коштати на изборима. Лидер СПС-а је Тончеву обећао потпредседничку функцију у странци уколико оствари добре резултате, али је обећање убрзо заборавио – каже наш извор, подсећајући да је Тончев у Срудулици однео убедљиву победу на изборима 2016. године, освојивши више од 60 одсто гласова.

Подсећања ради, Новица Тончев је и у интервјуу за „Ало!” поновио да чека да му лидер партије да оно што му је обећао.

– Од априла стрпљиво чекам да Ивица Дачић одржи реч и испоштује статут странке. Он само треба да спроведе у дело раније донету одлуку органа СПС-а. Не тражим ништа што раније није уговорено и што нисам зарадио добрим резултатом у Сурдулици. Не знам чему страх и где је запело, могу само да нагађам – казао је Тончев.