Прочитај ми чланак

Фон Крамон објавила- затражена је истрага: Бирачи заслужују да знају шта се десило

0

Виола фон Крамон, известитељка Европског партламента за Косово, напсала је на друштвеној мрежи X да је затражена независна истрага у вези са изборима 17. децембра.

„Затражили смо независну истрагу. Бирачи имају право да знају шта се заправо десило на изборима 17. децембра“, написала је Фон Крамон на некадашњем Твитеру.

Заправо, своју објаву, Фон Крамон је написала изнад објаве Карла Билта, бившег премијера Шведске. Она је поделила његов пост на X – у, на ком се види велики број људи са протеста у Београду уз опис:

„Огроман одзив у Београду данас поподне. Протестује се због наводне преваре на недавним парламентарним и општинским изборима. Нарочито на беорадским општинским изборима постоје веома озбиљна питања. Њихов захтев је да се ови избори пониште“.

Подсетимо, након избора 17. децембра, опозициона коалиција „Сбија против насиља“ објавила је да су избор покрадени.

Дан након, 18. децембра, носитељка ове коалиције Мариника Тепић ступила је у штрајк глађу, да би јој се потом, у наредним данима придужиле још неке од колега.

Од тог дана, закључно са 30. децембром, сваке вечери испред Републичке изборне комисије (РИК) са почетком од 18 часова, одржавају се протести са јасним циљем – поништењем избора.

Паралелно са протестима испред РИК – а, одржани су и бројни студентски протести (протести младих) на којима се тражи отварање бирачких спискова.

У петак 29. децемебра у подне, започео је штрајк студената у трајању од 24 часа који се завршио великим протестом иницијативе ПроГлас „Не пристајемо“.