Прочитај ми чланак

Фирми брата Дарије Кисић тендер од 5,4 милиона евра

0

Министарство здравља је за свега два и по месеца доделило чак четири посла фирми “Нитес”, која је повезана са Бојаном Кисићем, рођеним братом министарке Дарије Кисић Тепавчевић. Све те послове, вредне око 5,4 милиона евра, “Нитес” је добио у конзорцијуму са компанијом “Телеком Србија” и фирмом “Медит”. На тендерима које је расписало Министарство здравља били су једини понуђачи.

Бојан Кисић, брат министарке за рад и социјалну политику Дарије Кисић Тепавчевић и супруг бивше министарке правде Неле Кубуровић, је извршни директор чешке Нитес групе, у саставу које послује и београдски огранак те фирме. “Нитес” је од 26. маја до краја јула добио чак четири посла, а њихова укупна вредност износи 635.100.000 динара са ПДВ-ом или око 5,4 милиона евра.

Foto:ministrastvo za rad i zapošljavanje

На овим тендерима та фирма се појавила као део групе понуђача, у којој су још “Телеком” и предузеће “Медит”. Осим њих, на јавне позиве Министарства здравља се нико други није јављао. То није необично у Србији, али је супротно закону, будући да је наручилац, у овом случају Министарство, дужно да обезбеди конкуренцију.

Ове три фирме последњи пут склопиле су уговор са Министарством 30. јула и то за платформу “Е-боловање”. У овом ангажману “Телеком”, иако лидер конзорцијума, извршава свега три процента посла, док су “Нитес” и “Медит” преузели на себе по 48,5 одсто обавеза. Сходно томе, може се претпоставити, је подељена и зарада.

Од “Е-боловања” тај конзорцијум ће приходовати укупно 164,2 милиона динара или око 1,4 милиона евра.

У једном дану два посла “Нитеса”

“Нитес” је заједно са “Телекомом” и “Медитом” добио још један посао на тендеру 26. маја, такође од Министарства здравља. И тада се тај тај конзорцијум појавио као једини понуђач.

Оне ће за посао одржавања ИЗИС-а – подсистема за електронски рецепт зарадити 94,2 милиона динара или око 800.000 евра. “Телеком” је на себе и у том пројекту преузео свега шест одсто обавеза.

Иста група понуђача у истом дану ангажована је и на пројекту “проширења националне медицинске платформе за превентиву и дијагностику”, а тај посао ће наплатити у износу од 133,5 милиона динара или око 1,1 милиона евра.

Још око 1,16 милион евра лећи ће им на ручун од посла одржавања националне медицинске платформе за превентивну дијагностику. И у овим пројектима једини су се јавили на тендер, а удео Телекома је такође занемарљив. Уговор је склопљен 18. маја.

За све ове послове Министарство здравља ће платити око 5,4 милиона евра, а поменутом конзорцијуму ће на рачун лећи више од 4,4 милиона евра (умањено за ПДВ).

Најмање 30 уговора фирми из Нитес групе са државом

Ово нису једини послови фирме “Нитес” са државом и њеним компанијама. Више милиона евра зарађивали су од уговора склапаних са ЕПС-ом. Истраживање БИРН-а показало је да су од 2013. године фирме Нитес групе, чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредних око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, “Нитес” је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Кисић: Мој брат је (само) један од запослених

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић је у априлу негирала да је њен брат директор Нитес групе и одговорно лице у тој компанији.

“Мој брат није ни власник, нити сувласник, ни директор, нити одговорно лице ни у једној од фирми које се спомињу, он је један од запослених, један од инжењера који ради у фирми”, истакла је Кисић Тепавчевић у априлу ове године.

Међутим, на званичном сајту “Нитеса” и даље се наводи да је Бојан Кисић главни извршни директор у тој компанији.

Кубуровић: Нисам повезана са фирмом супруга

Нела Кубуровић, у време када је још била министарка, у изјави за Бирн је негирала да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Кисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса,” рекла је Кубуровић.