Прочитај ми чланак

Фирма повезана са довожењем СНС бирача из Р. Српске богато награђена из буџета

0

Фирма “T&M Group Solutions”, повезивана са довођењем фантомских бирача из Републике Српске на изборима у децембру, за 10 дана добила је два посла од државе вредна 150 милиона динара (са ПДВ), односно више од 1,2 милиона евра. У питању су услуге физичког обезбеђења просторија Друштва за изнајмљивање некретнина (ДИПОС) и Музеја града Београда. Власник фирме која је добила уносне послове је Дане Шијан, бивши рукометаш хапшен у Црној Гори због изборних малверзација и особа блиска СНС.

На изборни дан, испред београдске “Арене” која је била зборно место за гласаче из Републике Српске уочена су возила фирме “T&M Group Solutions”.

Од тог тренутка почело је њено повезивање са бројним изборним неправилностима која су документована око и унутар београдске „Арене“. Док је опозиција упорно понављала да су избори покрадени, а власт да је све протекло регуларно, послови фирме “T&M Group Solutions”. су се низали, а приходи расли.

Према подацима доступним на Порталу јавних набавки, само у периоду од 13 до 21. марта 2024. године, фирма је добила два веома уносна посла од државних институција и предузећа.

Најпре је Друштво за изнајмљивање некретнина (ДИПОС) 13. марта поверило посао физичког обезбеђења фирми која се доводи у везу са довођењем фантомских бирача из Републике Српске. За тај посао издвојено је 90 милиона динара (са ПДВ) и то кроз потписивање оквирног споразума.

Само осам дана касније, 21. марта, Музеј града Београда склопио је уговор са конзорцијумом на чијем је челу “T&M Group Solutions”., како би се обезбедила имовина ове културне институције.

Осим ње, у групи понуђача која је добила посао нашле су се и фирме „Atlas security“ и „Sparta security“ које се од раније доводе у везу са СНС, те добијају бројне послове од града Београда.

У уговору који је јавно доступан види се да ће за обезбеђење музеја конзорцијум добити 60 милиона динара (са ПДВ), што представља наставак одличне “сарадње” са државним институцијама.

Дакле, укупно 150 милиона динара (са ПДВ) за само осам дана добила је фирма која има историју одличне сарадње са државним институцијама.

Послови цветали и у 2023. години

Судећи по подацима са Портала јавних набавки, управо је компанија „T&M group“ у конзорцијуму с другим фирмама само од почетка 2023. од државе добила послове вредне више од 213 милиона евра. Поједине је реализовала кроз уговоре, а део и кроз оквирне споразуме.

Највише је склопљено са Управом за заједничке послове републичких органа, која је Шијанову фирму ангажовала за чишћење и физичко техничко обезбеђење других државних и независних институција. Тако је, парадоксално, „Т&М“ заједно са фирмом „Добергард“ (такође блиском СНС) и још једним предузећем добио посао обезбеђења Агенције за спречавање корупције, вредан нешто више од 325.000 евра.

Такође, са још неколико фирми, „Т&М“ обезбеђује и то ће чинити и у наредне три и по године просторије Управе царине, а посао који је склопљен вредан је око 4,23 милиона евра.

Власник хапшен у Црној Гори због изборних малверзација

Фирма „T&M Group Solutions“ основана је крајем маја 2022. године у Београду. Иако нема ни веб сајт, ова компанија је у првој години пословања остварила чист добитак од 250.000 динара. Тада је имала само пет запослених.

Према подацима из Агенције за привредне регистре, власници су две фирме из Уједињених Арапских Емирата – „Uniqueness Group Limited“ и „Mistral International – FZCO“. Међутим, у Евиденцији стварних власника објављени су конкретнији подаци – Дане Шијан поседује удео од 40 одсто, док је већински власник од 60 одсто јавности непознат Михајло Поповић.

Интересантно је да је Шијан заједно са рукометашем Владимиром Мандићем, сином Момчила Мандића, некадашњег министра правде у Влади осуђеног ратног злочинца Радована Караџића, приведен у Црној Гори уочи локалних избора у Никшићу у марту 2021. године.

Они су се сумњичили да су у Црну Гору нелегално уносили новац и помагали коалицији окупљеној око проруског Демократског фронта (ДФ).

Њима је црногорска полиција је 14. октобра 2022. на граничном прелазу Метаљка из правца Босне и Херцеговине, уручила решење о забрани уласка, јер је утврђено „да постоје разлози националне безбедности, који су познати Агенцији за националну безбедност.“

Шијан и Мандић су бивши рукоментни саиграчи, а Владимир Влада Мандић на својој адреси пријавио је десетине фантомских бирача, због чега је опозиција често критиковала његове активности повезане са СНС.

Дане Шијан је иначе један од преко две хиљаде потписника подршке владајућем СНС-у. Према доступним подацима са Фејсбука подршку партији пружио је и током 2019. године уочи митинга испред Скупштине Србије уочи кампање „Будућност Србије“, о чему је раније писао Радио слободна Европа.