Прочитај ми чланак

Европа притисла, мења се платформа?

0

Влада Србије узеће у обзир примедбе ЕУ и САД на текст платформе о Космету, с којим се недавно изашло у јавност. У Немањиној 11, неки делови платформе који боду очи биће промењени, а још не постоји сагласност да ли ће се са овим документом ићи пред посланике.

У неформалним разговорима чланова Владе са дипломатским представницима из ЕУ договорено је да се из платформе избаци реченица „ништа није договорено док све није договорено“. Тај део узет је из модела две Немачке и он је изазвао највише негативних реакција на Западу. Према сазнањима, највише приговора на то имала је Кетрин Ештон, висока представница ЕУ и посредник у разговорима премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија.

– Став Ештонове је да се у решавању косметског проблема иде корак по корак. Уколико би овај део платформе био на снази, ниједан споразум који би у међувремену био постигнут не би могао да се примењује до окончања преговора Београда и Приштине, што би могло да траје још две-три године. Ако око нечега можемо лако постићи договор, нема разлога да се примена тога одлаже – каже саговорник.

Међу члановима државног врха очигледно не постоји сагласност ни о томе да ли ће платформа ићи пред посланике у Скупштини. Првобитно је најављивано да ће се о њој расправљати 17. децембра у парламенту, али је из непознатих разлога то одложено. Иако је расправу о овом документу најављивао и председник Скупштине Небојша Стефановић, премијер Ивица Дачић сада тврди да никада није било у плану да се о платформи изјашњавају посланици.

– У Скупштини ће бити разматрани полазни принципи за разговоре с приштинским властима и коначан договор када буде постигнут. Није реално да ви крећете у разговоре с нечим и да сваких пет дана морате да мењате одлуке парламента – каже Дачић.

Међутим, више извора из Владе рекло је јуче да ће платформа бити на дневном реду Скупштине када о њој буде постигнута сагласност. То би у најбољем случају, наводе они, могло да се догоди у јануару, уколико текст до тада буде усаглашен.

 

(Блиц)