Прочитај ми чланак

Холандија одобрила: Украјина може да користи Ф-16 за напад на Русију

0

За разлику од Белгије, Холандија неће уводити ограничења у употреби својих борбених ловаца, изјавила је министарка одбране те земље Кајса Олонгрен

Холандија ће дозволити Кијеву да користи ловце Ф-16 за напад на „војне циљеве“ у Русији, саопштила је министарка одбране те земље Кајса Олонгрен.

Како је Олонгрен рекла у интервјуу за „Политико“, током безбедносног форума у ​​Сингапуру, за разлику од Белгије,  Холандија неће уводити ограничења у употреби својих Ф-16.

„Примењујемо исти принцип који смо применили на било које другу испоруку наоружања: када нешто дамо Украјини, они то могу да користе. Од њих тражимо само да поштују међународно право и право на самоодбрану како је наведено у Повељи УН, што значи да ће Ф-16 користити за избор војних циљева“, казала је Олонгрен.

Наиме, Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде ловце Ф-16, док је Бела кућа саопштила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку.

Белгијски министар спољних послова Аја Љабиб је рекао да ће Брисел пребацити 30 борбених авиона Ф-16 у Кијев до 2028. године, а прва летелица би требало да стигне ове године.

Агенција Униан пренела је да је први инострани инструктор на авиону Ф-16 стигао у Украјину. Реч је о официру грчког ратног ваздухопловства.

„С обзиром на то да Грчка има ове авионе скоро четири деценије, а и због турске агресије, грчко ратно ваздухопловство сакупило је велико искуство у оперативном коришћењу овог авиона“, пише грчки „Дефенс поинт“.