Прочитај ми чланак

Ево зашто су нам Хрвати блокирали преговоре са ЕУ

0

antinato1903Хрватско Министарство иностраних и европских послова је у одговору на данашњу изјаву министра за европске интеграције Србије Јадранке Јоксимовић – да Србија још чека сагласност Хрватске за преговарачку позицију са ЕУ, навело да Србија мора да испуни одређене услове за то.

Из овог хрватског министарства напомињу да подржавају напоре Србије на приближавању ЕУ, али да се морају испунити услови за отварање важног поглавља 23.

Услови су, како наводе, између осталог, „поштивање људских права посебно мањинских, у складу са међународним конвенцијама и ратификованим међудржавним споразумима, пуна сарадња са Хашким трибуналом и реформа правосуђа, која укључује укидање надлежности за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије“, а преноси ТВ Н1.

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је да се за отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ чека још одобрење Хрватске.

Јоксимовићева је указала да Загреб може да успори европске интеграције Србије, али, истакла је, то не би била добра порука јер је „ствар сваке државе да покаже колико је искрено посвећена добрим билатералним односима и регионалној сарадњи“.

Извор: Вести