Прочитај ми чланак

ЕУФОРИЈА ХРВАТА: Четници, стићи ће вас наша рука!

0

С препуног Трга Бана Јелачића, на којем је било око 100.000 људи, орило се: „Готовина! Младене! Вуковар! Бранитељи наши!“

Миса за генерале

Разуларена маса палила је бакље. Жене су плакале, а хрватски бранитељи клицали: „Четници, стићи ће вас наша рука и у Србији!“

– Дошли сте да поздравите наше хероје? Ако! Ми смо само бранили земљу. И они су тако. Ајде сад, кажите, јесу ли они злочинци? – упитао нас је један старији господин са заставом око врата, пошто је препознао да смо из Београда. У катедрали на тргу свечана миса.

Углас певају и захваљују Господу што су њихови бранитељи ту. „Хрватска је слободна!
Нико нам сад не може ништа.“

Анте Готовина и Младен Маркач стигли су у Загреб око 16 часова, а Хрватска је већ увелико била у еуфорији. Водени топови и сирене дочекали су слетање авиона из Ротердама, а како пишу хрватски медији, „обезбеђење је на истом нивоу као и када је долазио Џорџ Буш“.

Двојицу хрватских генерала дочекало је, на њихов захтев, десетак најближих сабораца. По изласку из владиног авиона, у ком су били и министри Анте Котромановић и Предраг Матић, као и супруге двојице генерала, генерале су поздравили и премијер Зоран Милановић, председник Сабора Јосип Леко и генерал Иван Чермак.

Сви аутобуси и таксији у Загребу имају натписе „Хрватска не заборавља своје хероје“.

У једном тренутку, Го­товина је окупљенима по­казао три прста, исмевајући тако српске жртве.

Подршка спортиста

Познати хрватски спортисти ликовали су због ослобађања Готовине и Маркача.

– Хрватска је коначно слободна! Добро дошли кући, хероји наши – рекао је Игор Штимац, хрватски фудбалски селектор. А хрватски тренер Ћиро Блажевић рекао је:

– Сретан сам, људи моји, ретко сам био оволико сретан.

Слично су говорили и Ивица Костелић, Бланка Влашић, Сандра Перковић…

Реакције

Иво Јосиповић, председник Хрватске: Радостан сам

Радостан сам што су слободни људи за које сам био уверен да су невини. Драго ми је да је пресуда оваква каква јесте јер смо знали да „Олуја“ није била злочиначки подухват. Злочина је било, али за њих генерали нису криви.

Зоран Милановић, премијер Хрватске: Хвала генералима за све

Реч је о двојици недужних људи, али то не значи да рат није био тежак, крвав и праведан. Онима о које се Хрватска огрешила, она ће дуг правде испунити. То се не сме заборавити. Маркачу и Готовини хвала што су толико учинили за Хрватску.

Стјепан Месић, бивши председник Хрватске: Одлука је правно исправна

Одлука је доказ да Хашки трибунал поступа у складу са правним нормама, а не политичким, како се досад тврдило у Хрватској. Док сам био на функцији шефа државе, желео сам да пружим прилику Готовини да у Загребу одговара на питања хашких истражитеља.

Јадранка Косор, ХДЗ: Величанствен дан

Ово је величанствен дан за Хрватску. Доказало се све оно о чему смо говорили, шта смо тврдили и у шта смо били уверени, а то је да је Домовински рат био праведан, одбрамбени и ослободилачки. Ово је заиста један од најсрећнијих дана у животима свих нас.

Анте Котромановић, министар одбране: Чист војнички посао

Осећам се као 1995. године, када је Хрватска ослобођена. Све време сам тврдио да је Готовина невин, иако се то неки нису усуђивали да кажу. Упорно сам то понављао, јер сам знао шта смо радили, а радили смо чист војнички посао.

Флоренс Артман, бивши портпарол Хага: Било је злочина

Суд не тврди да није било злочина и жртава, већ да двојица оптужених нису одговорни за те злочине. Хрватска је на својим судовима требало да суди починитељима злочина, јер се добро била позната улога војске, полиције и различитих структура које су учествовале у ратним и другим операцијама.

Дорис Пак, немачка заступница у ЕП: Генерали су хероји

Сви они који су Готовину и Маркача називали херојима нису погрешили и врло ми је драго што ће се двојица генерала ускоро састати са својим најмилијима у Хрватској.

 

(Курир)