Прочитај ми чланак

ЕУ: Нема олакшица за Србију; Дачић и Тачи опет у Бриселу

0

Brisel EU

(Вечерње новости)

Упркос похвалама из Брисела и Берлина напорима Србије на путу ка ЕУ, преговори о придруживању наше земље Европској унији готово извесно ће почети, као што је и планирано, у јануару.

Упркос похвалама из Брисела и Берлина напорима Србије на путу ка ЕУ, преговори о придруживању наше земље Европској унији готово извесно ће почети, као што је и планирано, у јануару, сазнаје Тањуг из европских извора у Бриселу.

“Постоји теоретска шанса да Савет ЕУ на самиту у октобру одлучи да преговори почну раније, али вероватноћа да се то деси је заиста минимална”, рекао је Танјугу функционер Европске уније који је желео да остане анониман.

Он је тиме одговорио на спекулације да Немачка одустаје од тврде политике према Србији, те да би – због напретка постигнутом у дијалогу Београда и Приштине, који је пре неки дан званично похвалила висока представница ЕУ за спољну политику и бебедност Кетрин Ештон – преговори могли бити отворени већ ове године.

У Бриселу кажу да динамика отварања преговора није условљена политичким отпором придруживању Србије, који је заиста смањен, већ процедураним разлозима и преокупираношћу европских институција ситуацијом у Сирији.

Европска комисија ће средином октобра поднети редован извештај о напретку Србије у европским интеграцијама, али Тањугови бриселски саговорници кажу да шефови држава и влада, који ће се крајем истог месеца окупити на самиту у Бриселу, готово извесно неће тада званично расправљати о темама везаним за проширење.

“Сви чекају да виде како ће изгледати нова немачка влада, која до краја октобра готово сигурно неће бити оформљена, а још важње је како ће протећи новембарски локални избори на Косову”, указао је функционер ЕУ.

Он је подсетио и да Савет ЕУ традиционално расправља о питањима проширења на децембарским самитима, тако да ће прва међудржавна конференција којом се званично отварају преговори са Србијом, највероватније бити одржана у јануару.

Аналитичарка Европске иницијативе за стабилност Александра Стиглмајер каже да, упркос неким најавама у београдској штампи, нема никаквих знакова да се Немачка спрема да промени политику према Србији.

“Напротив, од својих саговорника добијам стална уверавања да ће Берлин наставити да инсистира на строгом поштовању свих критеријума за отварање преговора, можда још тврђе него раније”, каже она за Тањуг, додајући да се то односи не само на проблем Косова, него и на борбу против корупције и организованог криминала.

Стиглмајер указује и да су све спекулације о заокрету у немачкој спољној политици преурањене, с обзиром на то да је изборна кампања у тој земљи још у току.

„И поред свих напора које Београд улаже, јануар и даље остаје најизгледнији датум за отварање преговора“, тврди она.

Локални избори главна тема

У недељу се у Бриселу одржава нова рунда дијалога између Београда и Приштине. Саговорници ће покушати да реше многа отворена питања

Ивица Дачић и Хашим Тачи сешће у недељу, по шеснаести пут, за исти сто у кабинету високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон, да би покушали да остваре даљи напредак у дијалогу. Председник Владе Србије и премијер привремених приштинских институција усредсредиће свој разговор на процес гласања.

– На дневном реду је наставак разговора о имплементацији са фокусом на изборе – потврдила је за „Новости“ портпарол високе представнице Маја Коцијанчич.

Одлука приштинских власти да на листиће стави ознаку само Централне изборне комисије Косова и пријављивање српских листа добар су знак пред предстојећи бриселски састанак. Овај напредак је, у посебном саопштењу, похвалила и висока представница Кетрин Ештон, оценивши да су предстојећи шиптарски окупаторски локални избори на Космету кључни за успостављање власти Приштине на целој териториј Космета

Ипак, остало је још доста отворених питања око избора, од прихватања имена изборних листа до пуних услова за реалан одзив српског становништва, па пред Дачићем и Тачијем, на мање од два месеца од изласка пред гласачке кутије, стоји још један дуг и напоран састанак.

Учесници у дијалогу покушаће да направе и корак напред када је реч о телекомуникацијама и енергетици.

Ова рунда дијалога би, према сазнањима „Новости“, требало да започне око 17 сати, најпре одвојеним, билатералним састанцима Ештонове с Дачићим и Тачијем, после чега би требало да уследи заједничка радна вечера.

Према неким најавама, састанку ће присуствовати и потпредседник Владе Александар Вучић.

НАЗИВ ЛИСТЕ НЕПОВРАТАН
Захтев Приштине да се одустане од назива изборне листе „Србија“ није у складу са постигнутим договором – каже председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун.
– То је за нас неповратно стање, ми не можемо да одустанемо од назива те листе, а та ситуација ће, верујем, бити разрешена на састанку у Бриселу. Он истиче да је најважније било да Влада Србије пошаље снажну поруку и снажно мотивише Србе да изађу на предстојеће изборе.