Прочитај ми чланак

ЕУ комесар Штефан Филе: Новинарима на Балкану недостаје механизам самонцензуре!

0

EU_karikatura_price_drvoЕвропски комесар за проширење Штефан Филе поручио је данас, на конференцији о слободном новинарству у Бриселу, да су слободни медији један од основних предуслова за прикључивање земаља кандидата Европској унији.

Снажна демократија је предуслов за придружење, а слобода медија је најбољи индикатор те снаге, рекао је Филе отварајући конференцију под називом Спик Ап (Проговори!) која је посвећена слободи медија на Западном Балкану и у Турској.

На конференцији, коју је организовао Директорат за проширење Европске комисије, окупило се више од 400 новинара, политичара и јавних радника из региона и ЕУ.

Филе је оштро критиковао турске власти због цензуре током протеста у Цариграду, рекавши да су медијима наметнуле заглушујућу тишину.

Комесар је истакао да је Комисија дала највиши приоритет слободи медија земаља кандидата, јер је ова ставка укључена у поглавља 23 и 24 која се прва отварају приликом преговора о пдируживању. То је нови приступ за који смо се изборили, рекао је Филе.

Говорећи о медијима на Западном Балкану, Филе је упозорио на велики број неразјашњених напада на новинаре, и у том смислу посебно поменуо уредника подгоричких Вијести Жељка Ивановића и директора Б92 Верана Матића.

Он је похвалио формирање комисије за истраживање убистава новинара у Србији, рекавши да је то корак у позитивном правцу.

Филе се осврнуо и на положај јавних сервиса на Западном Балкану, за које је рекао да су још увек превише зависни од политичара.

„Јавни сервиси морају бити материјално и политички независни, са транспарентним правилима за финансирање „, подвукао је комесар.

STEFAN FILE U ZAGREBUФиле је на крају уводног говора критиковао и новинаре у региону, за које је рекао да често производе неквалитетан садржај и да им недостаје механизам саморегулације.

Медијска заједница на Западном Балкану је фрагментисана и поларизована, што отежава одбрану слободе јавне речи, нагласио је Филе.

Филе је тиме одговорио на више питања и реплика у расправи, у којој је, поред осталих, председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић предочио да ће кашњење и одуговлачење власти у примени медијске стратегије и закона у Србији довести до тога да ће „2014-е у Србији остати само црквени и државни медији“. 

Директорка агенције Бета Љубица Марковић је упозорила да је усвојена медијска стратегија у Србији само „парче папира“ и да треба видети да ли ће уопште бити спроведен и преточен у ваљане законе, јер се јако оклева с усвајањем закона у скупштини. 

У Србији, по њеним речима, постоји уплив државе на медије, држава је власник медија, нема правог увида у такве медије, а постоје и таблоиди који су под утицајем државе или парадржавних структура, као што су полиција и друге службе, док су независни гласови јавности гурнути у страну. 

Европски комесар је нагласио да ће и социјални дијалог бити значајна ставка у порукама скупа о медијима, чиме је одговорио на опаску српских новинара да у Србији у приватним медијима нема синдиката колективног споразума, нити социјалног дијалога, што значи и да нема заштите новинара и независних медија. 

Филе је нагласио важност професионалности у медијима на Западном Балкану и указао на пример владиног медија Побједа у Црној Гори који је њему, комесару ЕУ, приписао изјаве које није дао.  

Представници црногорских медија су навели да је Побједа последњих година укупно добила државне субвенције од 20 милиона евра, иако се то коси са законима.

(Танјуг)