Прочитај ми чланак

„Вучић правио циркус па морао да ућути“: Регионални медији о седници СБ УН

0

Излагање председника Србије Александра Вучића у Савету безбедности Уједињених нација, али све што се дешавало на тој седници на којој се расправљало о шестомесечном извештају рада УНМИК-а на Косову, попут вербалног сукоба са преседавајућом Ванесом Фрејзер, као и пријему који је организовао због резолуције о геноциду у Сребреници, пренели су и регионални медији.

– Вучић правио циркус у Савету безбедности, председавајућа лупила руком по столу, а онда – морао је да ућути – наслов је на порталу хрватског Јутарњег листа. Јутарњи преноси како је Фрејзер због Вучића подигла тон и почела да удара руком о сто, тврдећи да је њена замјеница рекла да је с њим договорено да говори три минута, баш као и косовска председница Вљоса Османи.

Хрватска радио-телевизија (ХРТ) преноси да је Вучић позвао сталне чланице Уједињених нација да одбаце предложену резолуцију о геноциду у Сребреници, чије се усвајање очекује у мају. ХРТ, у опширном чланку на свом порталу, пише, између осталог, да је Вучић на пријему који је Стална мисија Србије при УН организовала за сталне представнике земаља чланица УН оценио да ће усвајање резолуције о Сребреници продубити јаз и довести до нових тензија на Западном Балкану и позвао чланице те светске организације да гласају против.

Сарајевско Ослобођење преноси запажање дописника Ал Џазире Ивице Пуљића, који је присуствовао седници, да „лице Александра Вучића све говори након дебакла у Савету безбедности“.

Наиме, Пуљић је између осталог, преноси Ослобођење, написао на мрежи Икс: „Лице Александра Вучића све говори након данашњег дебакла на Вијећу сигурности. Иза њега не сједи амбасадор Србије у УН-у Немања Стевановић, који је склоњен зато што је касно открио да се припрема резолуција УН-а о геноциду почињеном у Сребреници. Касно Немања до резолуције дође“.

Подгоричка Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ) преноси да је Вучић изјавио да Србија доследно осуђује „страшне злочине у Сребреници“.

– Два председника Републике Србије су лично осудила ово – Борис Тадић и ја. Ја сам посетио Сребреницу и одао почаст жртвама, 2010. у Скупштини Србије усвојена је декларација која је осудила злочин у Сребреници – навео је Вучић, а преноси РТЦГ.