Прочитај ми чланак

ЕУ, Енглеска и Француска траже да Србија осуди “агресију” Русије на Украјину

0

IVICA DAÈIÆ, ALEKSANDAR VUÈIÆ

БЕОГРАД – Иако је висока представница ЕУ Кетрин Ештон недавно поручила да Брисел неће тражити од Србије да се опредељује између Уније и Русије, данашње изјаве британског премијера Дејвида Камерона, шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта и амбасадора Француске Франсоа Гзавије Дениоа сугеришу да се очекује да Београд очигледније подржи ЕУ у ставу према украјинској кризи.

За Србију је “важно да се усклади са широм спољном политиком ЕУ”, оценио је председник Владе Велике Британије Дејвид Камерон, у честитци премијеру Србије Александру Вучићу поводом преузимања дужности.

“Поступци Русије у Украјини представљају изазов за међународно право, и претњу по европску стабилност. Надам се да ће се Србија ускоро придружити ЕУ и осудити незаконите поступке Русије”, навео је Камерон.

И Девенпорт поручује да Брисел жели да сви европски партнери, укључујући Србију, подрже јединствен став Уније по питању украјинске кризе.
“Кризна ситуација око Украјине је веома забрињавајућа. Напори ЕУ и високе представнице (за спољну политику и безбедност Кетрин) Ештон пре свега су усмерени ка мирном решењу ове кризе”, рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре у резиденцији амбасадора Француске поводом Дана Европе.

Девенпорт је подсетио да ЕУ има јединствен став по том питању, наведен у закључцима Европског савета. Савет ЕУ је најоштрије осудио кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета од стране руских оружаних снага и позвао Русију да хитно повуче оружане снаге.
“Желимо да земље као што је Србија подрже наш јединствен став што се тиче територијалног интергритета Украјине и суверенитета те државе. Желимо, такође, да сви наши партнери подрже наше напоре”, усмерене ка проналажењу мирног решења за овај проблем, поручио је амбасадор ЕУ.

И француски амбасадор је, поводом украјинске кризе, данас рекао да ће од политичких одлука Србије зависити брзина њеног напретка ка чланству у ЕУ.
“На Србији је да учини оно што треба да учини како би приступила ЕУ. Од избора српске владе зависиће темпо процеса приступања”, рекао је Денио Танјугу после предавања одржаног у у француској резиденцији која је поводом Дана Европе отворила врата грађанима.

На питање студената да ли ће Брисел вршити притиске на Србију због украјинске кризе Денио је приметио да став Србије није неутралан пошто су и премијер и министар спољних послова изјавили да Србија подржава територијални интегритет Украјине.
“По том питању Србија, на срећу, има исти став као ЕУ”, рекао је он.

Бивши амбасадор Србије у Украјини Душан Лазић оценио је јуче да је Србија, током украјинске кризе, погодила у мету неутралним приступом, али да је сигурно да ће бити под притиском и Запада и Русије да се определи, ако се конфронтација великих настави.
“Врло је индикативно да су, јавно, и Запад и Русија позитивно оценили наше понашање. Међутим, убеђен сам да њихове интерне анализе показују другачије закључке, али за ову фазу за нас је битно да су то јавно рекли”, оценио је дипломата.

На питање како да се определимо, као земља која жели да буде чланица ЕУ, а енергетски је потпуно везана за Русију, он је упозорио да, у тражењу “неког излаза, у центру пажње мора да буде интерес наше државе”.
“Настављамо своју унутрашњу и спољну политику уз приоритет да постанемо чланица ЕУ, истовремено желимо најбоље могуће односе и сарадњу са Русијом”, рекао је Лазић.

И европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је пре неколико дана, боравећи у Београду, да ЕУ поштује став Србије као суверене земље.

Вучић је тада захвалио Филеу што је коректно изнео ставове Уније по том питању и нагласио: “Ми подражавамо територијални интегритет сваке земље чланице УН, разуме се и Украјине, али из много разлога истроријских, традиционалних и свих других… И ако хоћете, молио сам да Србија сачува свој нешто другачији став у односу на остале земље и да не уводи санкције Русији и вероватно сам ја био тежак, као што умем да будем и у тој теми, и зато сам се извинио и Филеу и свим гостима”.

Танјуг