Прочитај ми чланак

Епилог скандала у Будви: Захвалност српским војницима прекривена, да се не види

0

Спомен плоча на зидинама старог града у Будви прекривена је данас црногорском заставом. То су учинили окупљени који су протестовали због најаве да ће амбасадор Србије Владимир Божовић положити венац поводом Дана примирја у Великом рату и одати почаст поводом ослобођења тог града 8. новембра 1918. године.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931. пише: „На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва“.

© Фото : Youtube/Infobiro Montenegro

Изнад тог натписа уклесане су речи Петра Петровића Његоша „Поколења, дјела суде…“

Протест је почео јутрос, а како црногорски медији јављају завршен је прекривањем плоче црногорском заставом.

Међу окупљенима је био и Милија Секуловић, одборник СО Будва и председник младих ДПС, али и бивши одборник Стеван Џаковић.

Окупљени су певали „Ој, свијетла мајска зоро“ и песме о Крсту Поповићу и узвикивали „Није ово Србија“, „Црна Гора неће бити обала српског мора“.

Грађани су поставили црногорску заставу и на бедемима, изнад спомен плоче.

Амбасадор Србије није дошао да положи венац, а како је саопштено из Министарства спољних послова Црне Горе позвали су га на разговор и саопштило став да је полагање венаца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву на Дан примирја грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно, томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом.

Република Србија и њена Амбасада у Црној Гори, такве тврдње и наводе су одбациле као злонамерне и нетачне, а нарочито неутемељене тврдње да је реч о историјском фалсификату, саопштено је из амбасаде Србије.

Навели су и да Дан примирја и Победе у Великом рату треба да буде дан мира и помирења и међу браћом и међу народима и да зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводе у питање одложили су планирану активност полагања венца.