Прочитај ми чланак

Експеримент с „Косовом“ доживео крах: АфД за отпризнавање лажне државе

0

Ставови Алтернативе за Немачку у вези с јужном српском покрајином нису усамљени у Европи, таквих примера има и у Француској, што помаже Србији да истраје у аргументацији у преговорима

Иако залагање Алтернативе за Немачку (АфД) за отпризнавање независности тзв. Косова у Бундестагу у овом тренутку не може да промени ток дијалога, као и став Берлина о питању званичне политике о статусу јужне српске покрајине, важно је да у Европи јачају политичке струје које су на становишту Србије и да ставови АфД-а имају одјека, оценио је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Коментаришући изјаву шефа спољнополитичког одбора посланичке групе АфД у Бундестагу Петра Бистрона да су Срби на тзв. Косову најугроженији народ у Европи, и да би Немачка требало да повуче признање лажне државе, Миливојевић је рекао да расте круг политичких структура који имају исто мишљење, чак у земљама које су врло важне у Европи и које учествују у дијалогу Београда и Приштине.

„Ова странка је постала важан фактор на унутрашњој политичкој сцени Немачке. То не значи да ће се променити став, али је важно да значајна популација у тој земљи која подржава ову политичку структуру сматра да је Косово неуспели пројекат, који представља опасност и сметњу за Европу. Значајно је што је то парламентарна странка, и што уколико би на неким следећим изборима направиле добар резултат, њихова политика би имала већи утицај“, истакао је Миливојевић.

Бивши дипломата је указао и на то да АфД није усамљен случај у Европи, да таквих примера има и у Француској, јер је очигледно да десница јача. Такви ставови су потпора нашој земљи и преговарачима да истрају у аргументацији.

Посланици АфД-а су почетком године у Бундестагу поднели захтев у којем траже да Берлин повуче признање тзв. Косова, док актуелна истраживања показују да је Алтернатива за Немачку друга странка по снази у тој земљи, а анкете у вези са изборима за Европски парламент кажу да су најснажнија политичка снага.