Прочитај ми чланак

Српски ђаци каменовани у Приштини, у инциденту повређено 16 особа, једна теже!

0

 

 
 Kако srbin.info сазнаје, на два српска аутобуса, у којима је било и много ђака, бачени су молотовљеви коктели, док су пролазили кроз Приштину враћајући се са Газиместана.

Према још непотврђеним информацијама, 16 путника је повређено од којих један теже и тренутно се налазе у болници у Грачаници. Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић потврдила је да су два дечака задобила повреде главе бетонском коцком, док су код осталих констатоване повреде лакше природе.

– Лично сам гледао дивљачки напад на незаштићене школске аутобусе у којима су се превозили Срби са Газимесана. Напад се догодио у центру Приштине и није било никаквог повода за њега. Видео сам полупана стакла, трагове молотовљевог коктела и људе у паници – испричао је архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани.

Епископ рашко призренски Теодосије најооштрије је осудио напад на Србе у Приштини и затражио хитну акцију и истрагу због угрожавања живота Срба који су се враћали са Газиместана. Он је апеловао на све да се смири ситуација и избегну инциденти и провокације у којима могу страдати невини људи.

Да подсетимо, данас се догодило неколико инцидената на Србе који су дошли да прославе Видовдан, а најтеже је било на прелазу Мердаре, где су припадници РОСУ пуцали на групу Срба. Најтеже повређени Ж.М. (23) из Зрењанина, Ф.З. (25) из Београда и Д.Б. (23) из Обреновца морају да се оперишу и у току су припреме, рекла је портпарол Дома здравља у Прокупљу Јелена Пантовић.

Због тежине повреде, Ж. М.  из Зрењанина је хитно пребачен на урологију Клиничког центара у Нишу, где ће му током дана бити извађен метак, који је прошао кроз малу карлицу.  Ф. З. и Д. Б. имају устрелне ране у пределу ногу и још није одлучено да ли ће данас бити оперисани у прокупачкој болници или ће бити пребачени у другу болницу.

На административном прелазу Мердаре јутрос је повређено 20 особа, од којих су тројица рањена бојевом муницијом. Инциденти су се догодили и на Газиместану где је више од 500 Срба  било принуђено да скине своје мајице са обележјима Србије, Космета и православља, после претњи тзв. косовска полиције.

 

(Србин.инфо – Радио КИМ)