Прочитај ми чланак

Економисти: Повећање пензија мимо закона, Вучић мерама обара животни стандард

0

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков каже да због мера које је најавио председник Александар Вучић не прети непосредна криза, али да ће доћи до смањења животног стандарда у наредним годинама, јер ће морати да се отплаћује дуг.

“Задужићемо се, и то по све већим каматама”, рекао је Алтипармаков у Новом дану на Н1.

Економски новинар Милош Обрадовић каже да се чини као да су мере донесене “буквално преко ноћи”, а исплате новца у септембру и октобру срачунате за изборе.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у среду исплату по 10.000 динара за свако дете до 16 година старости, као и повећање плата и пензија.

Обрадовић каже да Србија има дефицит и да се свако ново давање издаје из јавног дуга, односно – мора да се позајми, а камате су све више, и већ сад су прилично високе.

“За камате смо платили око 500 милиона евра у прва четири месеца (2023), што је више него што смо дали за социјалне потребе из републичког буџета”, казао је Обрадовић.

Никола Алтипармаков упозорава да буџет “уопште није у толико доброј ситуацији као што можда делује”.

“Порески приходи, ПДВ, уопште не иду добро”, рекао је он и казао да Србија има реални пад прихода од ПДВ већи од 10 посто.

Говорећи о пензијама, подсећа да је Србија прошле године са ММФ-ом и ЕУ усагласила начин на који ће да се индексирају пензије да то буде економски одрживо и друштвено прихватљиво, а овим мерама је то фискално правило прекршено већ у првој години.

“Ово повећање од 5,5 процената је мимо закона, мимо фискалног правила и не само да крши закон, него крши међугенерацијски договор између младих који раде и пензионера”, казао је Алтипармаков.

Обрадовић каже да додела 10.000 динара свим мајкама деце млађе од 16 година може да успори пад инфлације.

Ипак, не сматра да ће мера имати утицај на одлуку људи да учествују у протестима “Србија против насиља”.

“Мислим да ни на који начин давање новца неће утицати на масовност протеста или на континуитет у излажењу људи на улице”, рекао је он.

Алтипармаков каже да је фискални савет тражио да мере буду циљане, а не “новац из хеликоптера”.

“Главни резултат који можемо да очекујемо је убрзање инфлације”, рекао је он.