Прочитај ми чланак

ЏУДА: Платићете, Србија нанела себи штету због тражења руског вета

0

tim_620x0

БЕОГРАД – Уредник британског недељника „Економист“ Тим Џуда оценио је да је Србија наштетила себи позивајући Русију да уложи вето на резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН, јер би Москва у атмосфери хладноратовских односа са Западом то учинила и без молбе председника Томислава Николића.

Џуда је за „Радио слободна Европа“ рекао да је срамотно што је Русија уложила вето, као и да је то Србији донело терет негативног публицитета у свету.

„Неко је рекао да је Србија тиме себи дала аутогол када је свет у питању. Ако ће у унутрашњој политици то можда донети гласове господи (премијеру Александру) Вучићу и Николићу, у западној међународној заједници ово изгледа контрапродуктивно“, сматра Џуда.

Према његовим речима, апсурдно је што је Русија уложила вето на резолуцију у СБ УН углавном зато што садржи појам „геноцид“, при чему је, како наводи, геноцид у Сребреници установио Међународни трибунал за ратне злоцине у бивсој Југославији, трибунал који је и Русија подржала и у чијем оснивању је и она имала улогу.

„Тај суд је већ доказао акт геноцида“, истакао је Џуда.

Москва би, према оцени Џуде, због хладноратовских однос са Западом, уложила вето и без Николићевог апела.

„Овако је Србија зарадила негативне поене у међународној заједници, отежала испит доказивања да јој је најважнији циљ Европска унија, демантовала причу о својој неутралности и веома оптеретила односе са Сарајевом“, оценио је Џуда.

Он је запитао која је цена коју ће Србија морати Русији за узврат да плати, закључујући да утицај Москве у региону дугорочно само сметња Западу, јер Русија нема шта да понуди.

 

Танјуг