• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Џонатан Мур: Поштовати одлуку Уставног суда БиХ којим је Дан Републике Српске проглашен неуставним
Прочитај ми чланак

Џонатан Мур: Поштовати одлуку Уставног суда БиХ којим је Дан Републике Српске проглашен неуставним

0

džonatan mur

САРАЈЕВО – Обавеза је судске одлуке на свим нивоима поштовати, па тако и одлуке Уставног суда БиХ, у супротном неће бити владавине права, поручио је данас у Сарајеву шеф мисије ОСЦЕ-а у БиХ амбасадор Џонатан Мур.

Упитан да коментарише Одлуку Уставног суда БиХ којом је науставним проглашен 9. јануар – Дан РС, Мур је новинарима казао да то није његова надлежност, али да су генерално бројни случајеви непоштивања судских одлука.

“Што се тиче одлуке Уставног суда и ту одлуку сви морају поштовати”, истакао је амбасадор Мур, наводећи да се од политичара из Републике Српске, па и члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, чуло „да је та одлука погрешна и да траже неко политичко рјешење“.

Прије тог дана, како је навео, није дошло до „неког политичког рјешења“.

“Данас сам се састао с Иванићем и јасно ми је да ће и он тражити конкретно политичко рјешење због тога што ни он није задовољан одлуком Уставног суда”, каже Мур.

Сматра да је непоштивање судских одлука на свим нивоима велики проблем у БиХ те да се та ситуација мора промијенити, ако се жели успоставити владавина права.

Мур је данас изјавио да, упркос оствареном напретку, Босну и Херцеговину чека још много обавеза на путу према европским интеграцијама.

„Видјели смо много позитивних корака, захваљујући Предсједништву БиХ и Вијећу министара БиХ, након иницијативе ЕУ у новембру 2014. године, али БиХ је тек на почетку тог пута и има пуно задаћа“, рекао је Мур, који је студентима Бурцх Универзитета у Сарајеву говорио је о теми „20 година мира: БиХ на политичкој и друштвеној раскрсници“.

У контексту свега што се дешава у регији, гледајући напретке других земаља, поручио је да је крајње вријеме да БиХ ради све што мора на путу ка ЕУ интеграцијама.

Мур је истакао да жели отворено разговарати са студентима те чути њихова питања и приједлоге, идеје те забринутости.

Новинарима је изјавио да је обавезан говорити са свим људима у БиХ, а не само с политичарима.

(Фена)