Прочитај ми чланак

Дверјани у Москви – Костић: Вучић нема подршку Руса за имплементацију ЕУ споразума

0

Председник Србије Александар Вучић нема подшку Русије за имплементацију француско-немачког предлога о Косову, нити ће представници руског Министарства спољњих послова и администрације убудуће сарађивати само са владајућим странкама у Србији, изјавио је данас посланик Двери Иван Костић.

Костић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да му је током сусрета са руским званичницима на Међународном конгресу Русофила, који је од 13. до 15. марта одржан у Москви, пренето да „Русија почиње да мења политику по питању Балкана, политику да само сарађује са странкама на власти“.

Истакао је да је „изузетно важна порука“ да Српска напредна странка (СНС) и Социјалистичка партија Србије (СПС) „неће имати монопол за сарадњу са Руском Федерацијом и са њиховим државним институцијама“, већ да ће руска власт убудуће сарађивати и „са свим патриотским организацијама које се залажу за сарадњу са Русијом и за очување Косова и Метохије у саставу Србије“.

Фото: Двери

 

„Учествовало је 85 делагата (на конгресу у Москви) из 42 државе света, једини из Србије били су чланови Двери који су тамо представљали ‘патриотски блок’. Учествовали су највиши представници (руске) админстрације који су надлежни за спољње послове, изабрано је руководство тог Међународног конгреса од 12 чланова, један од њих је члан Двери“, рекао је Костић.

Костић је казао да је то „нова фаза односа Србије са Русијом“, као и да су представници Двери имали прилике да „разговарају пар минута“ и са руским министром спољњих послова Сергејом Лавровим, коме су пренели да се „80 одсто народа у Србији“ не слаже са актуелном политиком Вучића у вези „француско-немачког ултиматума“.

„Одговор од руског министра спољњих послова је да ни они не верују у позитиван исход тих преговора по Србију и да настављају да инсистирају на дијалогу у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, рекао је Костић.

Он је истакао да, и девет месеци након формирања парламента након последњих избора, „и даље не постоји институционална сарадња Скупштине Србије и руске Думе и да за то време „ниједна званична делегација није отишла у посету руској Думи иако су имали позиве у оквиру међународне сарадње“.

„Делегација Двери је прва званична делегација (из парламента) која је отишла и била на пријему у руској Думи“, рекао је Костић.

Костић је позвао председника Србије Александра Вучића да због прихватања француско-немачког предлога о Косову поднесе оставку и распише изборе.

Додао је да „после завршетка сукоба у Украјини долазе нови, бољи дани за Србију“, као и да се нада да ће „нова Влада у Црној Гори повући признање Косова и изаћи из НАТО пакта“, након чега не би био више валидан Вучићев аргумент да је Србија „окружена“ земљама НАТО пакта.