Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Вучићеви инвеститори понижавају раднике – инспекција помаже

0

Запослени у нишкој компанији Олимпиас, која је купила Нитекс из Ниша и, како се тврди, кооперант „Бенетона“ могу да користе тоалет само током предвиђене паузе, како извештава лист Политика.

Као да није довољно тежак положај радника у Србији, притиснутих свакодневном оскудицом, поскупљењима, пореским дажбинама, куповине школског прибора, зимнице, огрева, многи страни инвеститори, под заштитом режима, додатно понижавају запослене. Пелене за запослене и црни прслуци за болесне који се усуде да користе боловање су наша сурова реалност, коју режим упорно покушава да обоји дугиним или ружичастим бојама.

Држава не жели да се меша у пословање све док се закони поштују? А ко је Србији наметнуо овакве законе који штите либерални капитализам? Кога штити инспекција рада, ако не запослене? Коме да се жале радници? Синдикату који или не постоји или добија суме од 250.000 евра од непознатих донатора, попут Фиата?

Представник Олимпиаса у Србији Федерико Сартор чак се позива на законе државе Србије и поноси се тиме што их поштује. Српски покрет Двери истиче да је крајње време да се у Србији јасно дефинише шта може бити понос свих грађана Србије, а шта је за осуду и забрану. Релевантне институције за заштиту људских права реагују селективно, а сви ћуте на ову очигледну, скандалозну суспензију елементарних људских права. То практично значи да је проблем ових радника и проблем Двери. Очигледно да нико други неће стати на страну радника.

Раднички протести почели су званично 16. септембра испред Владе Србије и биће настављени до коначног слома режима који је од вредних радника Србије направио робље.

Чак су и робовласници имали обавезу према робу и он се сматрао имовином, док Вучићев режим радника претвара у просту радну снагу, која када више није у стању да ради за 25.ооо динара месечно бива одбачена и замењена свежом радном снагом, без обавеза и без последица.

Информативна служба Српског покрета Двери