Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Вучићев режим и НБС и даље штите пљачку пословних банака

0

Црна Гора је решила животне проблеме око 500 породица, док Александра Вучића и Јоргованку Табаковић, не занимају угрожени животи и имовина преко 20 хиљада породица у Србији, које имају кредите у швајцарцима.

vucici-i-nbs-stite-bankarske-pljacke-2016-post-840x320Српски покрет Двери тражи од Владе Србије, народних посланика, НБС-а и премијера Александра Вучића, да се по хитном поступку уђе у сличну процедуру по угледу на Скупштину Црне Горе и да се створе законски услови да се сви кредити индексирани у швајцарским францима пребаце у евре.

Парламент Црне Горе усвојио је оно на шта Двери већ месецима апелују, предлог измена и допуна Закона о конверзији кредита у швајцарским францима у евре, а породице, које су имале такве кредите, а преплaтили су кредит, биће обештећени.

Црна Гора је решила животне проблеме око 500 породица, док Александра Вучића и Јоргованку Табаковић, не занимају угрожени животи и имовина преко 20 хиљада породица у Србији, које имају кредите у швајцарцима.

Двери сматрају да кредити у Србији, морају бити враћени у динарске, али ће за почетак бити довољно да „заробљене“ породице напокон одахну, ако се кредити у швајцарцима пребаце у евре.

Зато је неопходно да се донесе и Закон о заштити презадужених породица, како више нико не би могао да задуженим грађанима одузима дом и шаље их на улицу, јер нису у могућности да врате своје кредите.

Идеја Двери је да се тим законом предвиди и да се део дуга отпише, а да остатак дуговања буде репрограмиран за неко боље време када те породице буду поново платежно способне.

Док Вучићев режим доводи грађане Србије до просјачког штапа, дотле је Народна банка Србије врло блага у контроли и кажњавању пословних банака које годинама деру кожу са леђа грађана највећим каматним стопама у Европи.

НБС као институција задужена, између осталог, за надзор и контролу финансијског система, пословања банака, врши ову своју функцију на крајње незадовољавајући и неефикасан начин. Пошто Закон о банкама пружа могућност да НБС у поступцима контроле изриче новчане казне банкама и њиховим члановима органа управљања, од 2007. до краја 2014. године, НБС је изрекла 62 новчане казне банкама, 19 новчаних казни члановима извршних одбора банака и 8 новчаних казни члановима управних одбора банака.

Укупан износ новчаних казни изречених у овом периоду је 489.984.649,00 динара, што према данашњем курсу износи нешто мање од 4 милиона евра – више него скроман износ ако се узме у обзир дужина временског периода и број казни, а нарочито око милијарду евра изнешеног екстрапрофита из Србије.

А да би држава напокон постала стабилна и одговорна према својим грађанима, треба узети пример из суседне Мађарске и додатно опорезовати све стране банке.

Парламент Црне Горе је показао да може да се преузме бригу о грађанима који су узели кредите у швајцарцима. Да ли ће и наша Скупштина скинути окове са руку презадужених грађана?

Двери их позивају да то учине.