Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Република Српска се никад не сме довести у питање

0

dveri republika-srpska-srbija

Двери се противе одлуци забране прославе 9.јануара као Дана Републике Српске од стране Уставног суда БиХ, и пружају пуну подршку РС у намери спровођења референдума о правосудним органима.

Уставни суд БиХ усвојио је предлог да 9.јануар не буде Дан Републике Српске на захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића поднетог још 2010. године. Зашто је било потребно пуних пет година да Уставни суд Босне и Херцеговине донесе ову одлуку?

Дан када је основана Република Српска, јесте дан кад се прославља име РС, а то је 9. јануар, што се не може променити неким другим датумом, јер би тиме РС одустала од својих жртава, од своје прошлости, а самим тиме и од своје будућности.

Нема сумње да се овде ради о покушају дестабилизације БиХ и Републике Српске перманентним покушајима ревизије Дејтонског споразума од стране спољних и унутрашњих фактора, притисцима којима је изложена РС због најављеног референдума, као основног демократског и људског права, чиме неке западне силе покушавају да нанесу штету РС.

Република Српска је фактор стабилности БиХ, а не треба заборавити и обавезу Републике Србије предвиђену Дејтонским споразумом, по којем је Србија гарант очувања Републике Српске. На жалост, ових дана од Владе Републике Србије изостаје конкретна подршка и помоћ по овом деликатном питању.

Двери сматрају да је одлука Уставног суда још један ударац испод појаса у односима федерације БиХ према Републици Српској, и наставак политике забадања прста у око другој страни. Одлуком Уставног суда се дестабилизује РС, и шаље лоша порука из Федерације БиХ, али и свих оних који у име међународне заједнице доносе одлуке у Уставном суду БиХ и то заједно са бошњачким судијама.

Сматрамо да би било добро за све грађане у БиХ да се хитно заврши диктатура странаца у Уставном суду БиХ и у целој држави БиХ. Уставни суд БиХ одавно је дао себи ингеренције које му не припадају, почео да трансформише уставну структуру БиХ и преузима улогу ОХР, доносећи наметнуте одлуке.

Поздрављамо и подржавамо усвојену Декларацију Народне скупштине Републике Српске у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Најбитније од свега је да су предствници српских политичких странака у РС постигли јединство и договор на који начин ће деловати након одлуке Уставног суда БиХ, а то је да се одбије одлука Уставног суда БиХ, и да се остане при Декларацији коју је донела Народна скупштина РС.

Радујемо се и придружујемо се својим залагањима да се у ова смутна времена обистињује део текста химне Републике Србије ”… слога биће пораз врагу, а најјачи српству град.”

Извор: Двери, Србин.инфо