Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Одговор др Несторовићу – Професоре, нема разлога да говорите неистине

0

Истина о односу између Српског покрета Двери и ГГ „Ми – глас из народа”

Српски покрет Двери најпре честита групи грађана „Ми – глас из народа” на добром изборном резултату и уласку у Народну скупштину. Међу оснивачима ове ГГ имамо неколико вишегодишњих познаника и пријатеља са којима смо заједнички учествовали у разних националним борбама и радујемо се њиховом успеху као да је наш. Они су га заслужили својим вишегодишњим радом и трудом у јавним и медијским наступима у одбрани националних и државних интереса. Посебно се захваљујемо проф. др Бранимиру Несторовићу који нас је подржао у последњих седам дана прошлогодишње изборне кампање и сигурно значајно допринео нашем тадашњем изборном резултату. Имали смо заиста одличну комуникацију, разумевање и сарадњу у том периоду и више него коректан однос са његове стране на који смо увек узвраћали са максималним поштовањем. Српски покрет Двери се обавезао и да ће након избора део финансија које смо добијали из буџета издвојити за рад удружења грађана „Витезови реда змаја” који је др Несторовић желео да обнови после тих избора и то се никада није доводило у питање са наше стране, као и свеукупна даља сарадња. Појавио се очито неки други проблем.

Др Несторовић се после избора најпре разишао са др Алеком Рачићем, као пре тога са Сашом Боројевићем, али су наши односи било више него нормални и коректни. Заједнички смо отишли на поклоничко путовање у свету српску царску лавру манастир Хиландар и то је др Несторовићу био први одлазак на Свету Гору. Био је гост Двери на Летњим духовним вечерима у Чачку у септембру прошле године, заједно са другим истакнутим лекарима и другим представницима удружења „Лекари и родитељи за науку и етику” (ЛРНЕ). Тада смо причали о даљој и заједничкој борби. И онда је престао да се јавља на телефон, без речи објашњења, без прилике за лични сусрет, без било каквог коментара очи у очи већ дугих годину и по дана. Сматрали смо да др Несторовић, као угледан и озбиљан човек, има право да бира свој даљи пут и више нисмо ни на чему инсистирали.

Од формирања организације „Ми – глас из народа” одржавали смо лични контакт са свим оснивачима ове ГГ сем са др Несторовићем који је из нама непознатих разлога тај сусрет избегавао. Никада ни о коме од њих нисмо рекли лошу реч нити смо потцењивали њихов углед, значај и утицај као многи други у патриотским круговима. Пред саме изборе делегација Двери, на челу са Бошком Обрадовићем, предложила је и одржала састанак са представницима ГГ МИ Александром Павићем и Синишом Љепојевићем у централи Двери са идејом да дође до сарадње и обједињавања свих државотворних и патриотских снага на овим изборима. Они су на то одговорили да желе самостални изборни наступ и ми смо то поштовали. У изборној кампањи строго смо се чували да не изговоримо нити једну не само ружну него уопште критичку према било којој другој суверенистичкој изборној листи и то смо и испоштовали. Из наших јавних и медијских наступа нисте могли чути ни реч против МИ, НАДА, Народне странке или ДЈБ. Нажалост, није било таквог основног етичког бонтона са друге стране према Дверима и Националном окупљању. Прешли смо и преко тога, сматрајући да нам нису потребни сукоби у патриотској опозицији, што мислимо и данас. Међутим, сада већ осећамо обавезу да одговоримо на неколико потпуних неистина које је и пре и после избора у више наврата у јавности поновио др Несторовић из нама непознатих разлога, последњи пут у интервјуу за „Раша тудеј”:

  1. Одборник Двери није прешао на Вучићеву страну у Скупштини града Београда и обезбедио већину СНС-у после прошлих београдских избора већ одборник коалиције НАДА. Ово може бити плод незнања, а не малициозности, али то није мало незнање и мала неистина.
  2. Посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок испунила је много тога од потписаног у споразуму на основу којег смо добили подршку др Несторовића и др Рачића на прошлим изборима, а више се није могло јер је др Несторовић прекинуо сваку комуникацију. За разлику од њега, са удружењима грађана „Лекари и родитељи за науку и етику” и „Право на избор” – које он помиње као своје пријатеље и разлог подршке Дверима – наставили смо одличну сарадњу, у скупштински рад преточили сваку њихову иницијативу (које су иначе истоветне ономе што је договорено са др Несторовићем) и добили њихову поновну подршку и на овим изборима баш зато што држимо реч и поштујемо договорено, све супротно од онога што је ничим изазвано изјавио др Несторовић. Српском покрету Двери се вероватно може приговорити много тога, али смо познати по томе да држимо реч и да нам је стало до обједињавања а не сукоба и разједињавања у редовима родољуба.

На крају желимо да нагласимо да у потпуности делимо јавно пре и после избора изречени став ГГ МИ, који ће бити и наш став ако задржимо парламентарни статус после поновљеног гласања, да нема сарадње ни са прозападном влашћу ни са прозападном опозицијом. И не бисмо волели да МИ на било који начин разочарају бираче стајањем на било коју од ове две стране, јер ма колико у Србији не желели украјински сценарио и нови Мајдан који би донео још прозападнију власт, толико смо и против садашње власти која је огрезла у противуставно деловање, урушавање свих државних институција, криминал и корупцију, као и предају и издају Косова и Метохије и Републике Српске. Такође, не можемо да разумемо зашто се и МИ не бори против изборне крађе када је др Несторовић јасно и јавно рекао да су и они покрадени на свим бирачким местима где нису имали чланове бирачких одбора. Сматрамо да само заједничким снагама можемо да се изборимо за поништавање ових и нове изборе, уз најпре побољшане изборне услове, као и да је то у интересу пре свега грађана а онда и комплетне опозиције.

Надамо се да су ове изјаве др Несторовића плод неке грубе грешке, а не свесне намере. Понављамо наше честитке за изборни успех, надамо се обнови комуникације и сарадње са ГГ МИ, спремни смо за укрупњавање наших националних снага као и до сада. Удружење грађана „МИ – глас из народа” сада је лидер патриотске опозиције и они су на потезу да нас све окупе и предводе, ако остају у опозицији. Чекају их бројни напади и рушења споља и изнутра, куповина посланика и одборника, медијска сатанизација и све оно што су Двери прошле за ових 12 година од када су исто тако као сада МИ – као ГГ, без председника, са 10 оснивача – направиле још бољи изборни резултат на првом појављивању на изборима 2012. године. Али, то је сад најмање битан превид који је такође изрекао др Несторовић говорећи да ово што је ГГ МИ урадила нико пре њих никада није. Сада је много важније да ГГ МИ сачува себе од система који руши све који су аутентични и своји и који је дошао главе Дверима јер не трпи никога ко није под контролом, а ми то нисмо. Ми се свакако нећемо предати, а њима желимо да се изборе са свим оним што их чека сада када ће бити први на удару. Ми смо ту титулу изгубили, али наша нова борба тек предстоји и надамо се будућој сарадњи са ГГ МИ у случају њиховог остајања у опозицији.