Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Најгори ГМО-засади су у Влади, Скупштини и Председништву Србије

0

Gmo

Као што је Покрет Двери месецима унапред говорио: следећа уцена из ЕУ биће обавеза Србије да омогући увоз и промет ГМО и прихвати тровање сопственог народа и животне средине.

Двери су на време упозориле да је све спремно за брзопотезну промену постојећег Закона о генетички модификованим организмима („Службени гласник РС“, бр. 41/09), као услов за учлањење у ЕУ и Светску трговинску организацију. То је и потврђено најновијом бахатом наредбом из Брисела која је објављена у извештају Европске комисије.

Ништа нису вредела упозорења домаћих и страних стручњака да је то практично смртна пресуда за безбедност наше хране, очување домаће семенске индустрије и заштиту животне средине.

За режим ништа не значи ни преко 80 градова и општина у Србији који су донели Декларације против ГМО на својој територији. Од власти, формиране после покрадених избора, која је прекршила сва своја обећања, није се ни могло очекивати боље.

У Извештају о напретку Србије за 2012. годину, од 10. 10. 2012., који је означен као радни документ особља Европске комисије, наведено је да није било напретка у области генетички модификованих организама, због чега Србија тек треба да донесе законе у складу са правним тековинама ЕУ и да је ово такође један од услова да наша земља постане чланица Светске трговинске организације.

Уместо да се још тада отвори стручна и јавна расправа, као и да се организује референдум, како би се грађани изјаснили о ГМО, Влада РС је сачекала последњи моменат, да под невиђеном пресијом која се врши над грађанством и у атмосфери страха и уцена покуша да донесе нови Закон о ГМО.

Уколико Влада РС заиста жели својим грађанима добро, онда нека оформи независну комисију састављену од најбољих стручњака из земље и иностранства, која ће искључиво на основу непобитних чињеница дати свој суд о томе треба ли да прихватимо ГМО или не.

После данашње изјаве министра пољопривреде Драгана Гламочића да грађани можда козумирају ГМО, а да тога нису свесни, упутићемо надлежном тужилаштву предлог да се министар хитно саслуша и подели своја сазнања са органима гоњења, пошто је још увек на снази Закон, који то забрањује.

Подсећамо да смо недавно питали министра пољопривреде да ли је ГМО-лобиста и зашто је у прву посету, након реконструкције Владе, примио америчког амбасадора, те да ли је посета била везана за увођење ГМО у Србију. Одговор, наравно, нисмо добили, али након оваквих изјава наслућујемо да је ГМО свакако била тема.

Зато смо решили да и лично приупитамо министра, на састанку који ћемо званично затражити (и то без котизација у „Метрополу“), којим научним доказима може да поткрепи своју данашњу изјаву да нема научних доказа о штетности ГМО?!

Покрет Двери је више пута ступио у контакт са значајним бројем домаћих и иностраних стручњака по овом питању, где се из њихових темељних истраживања недвосмислено доказује штетност ГМО-а по здравље људи и животиња, као и по еколошку, економску и прехрамбену безбедност грађана.

Једна таква студија је и двогодишње истраживање проф. Жил-Ерик Сералинија, са којим смо имали прилике да урадимо ексклузивни интервју. (погледајте линк: Интевју са проф. Сералинијем за Двери)

После летошњег упозорења Покрета Двери везаног за велике илегалне засаде са генетички модификованим биљним културама у нашој земљи, супротне постојећем Закону, само можемо да додамо да се убедљиво најгори ГМО-засади налазе у Влади, Народној скупштини и Председништву Србије, па им сходно томе следује и одговарајући третман од стране огорчених грађана.

Ако се владајући режим усуди да мења постојећи Закон који забрањује увоз и промет ГМО у Србији, Покрет Двери ће радикализовати своју борбу против ГМО-Владе Србије.

Ко не слуша песму – слушаће олују!

(Факти)