Прочитај ми чланак

ДВЕРИ ЈАЧЕ од Тадића и ДСС-а!

0

blic-ko-bi-glasao

Данашњи медији објављују истраживање агенције Нинамедија, по коме су Двери јаче од Тадићеве странке и ДСС-а, и једине, поред СНС, СПС и ДС прелазе цензус.

БЛИЦ: Двери јаче од Тадића и ДСС

Српска напредна странка и даље има убедљиву подршку грађана Србије – за њих би се на изборима определила скоро половина бирача, док је петина бирача у Србији – неопредељена.

Најновије истраживање агенције “Нинамедија рисерч“ које је обављено телефоном на узорку од 1.200 грађана Србије током последње недеље септембра, показало је да СНС има највећу подршку 49,6 од сто, док се на другом месту налази СПС са 10,9 одсто. Демократска странка има поверење 5,9 одсто бирача, Двери 5,1 одсто, а НДС Бориса Тадића 4,5 одсто. Изнад три одсто још имају СРС (3,4) и ЛДП (3,1).

blic-za-koga-bi-glasali

На изборе би сигурно изашла готово половина бирача (49,1 одсто), док би готово петина одбила да гласа. Чак 19 одсто испитаника је навело да је сигурно да не би изашло на парламентарне изборе ако би се одржавали наредне недеље, а њих 13,4 одсто навело је да вероватно не би изашли на гласање. Такође, 9.4 одсто грађана Србије у овом тренутку не зна да ли би се одазвали позиву на гласање.

Када се посматрају само грађани који би сигурно и вероватно изашли да гласају, њих 30.4 одсто би подржало СНС, док би 6,7 одсто дало глас социјалистима. За ДС би гласало 3.6 одсто оних који сигурно излазе на изборе, а за Двери 3,1 одсто.

У истраживању је учестовало 47,2 одсто мушкараца и 52,8 одсто жена.

politika izborna istrazivanja -1Политика: „Двери покупиле од свих помало, као сада једини носиоци десне опције“

Када би се у недељу расписали парламентарни избори на њих би изашло око 58 одсто грађана, док би 32 одсто тога дана остало код куће, показује најновије истраживање „Нина медије”.

Њих 9,4 одсто не могу да одговоре на питање јер нису сигурни како би се понашали у случају расписивања избора.

Када је реч о рејтинзима партија, резултати показују да и даље убедљиво највећу подршку има Српска напредна странка.

Проценат подршке СНС-у се, међутим, разликује, у зависности од тога да ли се у укупном збиру гласача рачунају и гласови оних који још нису сигурни кога би заокружили и оних који неће да открију како би гласали (има их око 36 одсто) или се, пак, рачунају само гласови оних који су опредељени и желе да то и кажу.

politika izborna istrazivanja -2Међу опредељеним бирачима СНС има подршку чак 49,6 одсто грађана, на другом месту је Социјалистичка партија Србије са 10,9 одсто подршке, затим следи Демократска странка са 5,9 одсто, док први пут у неком истраживању Двери сигурно прелазе цензус са сигурних 5,1 одсто подршке грађана.

Иако има чак 36 одсто оних за које се не зна како би гласали, Драган Радић из „Нина медије” каже да у овом моменту напредњаци сигурно могу да рачунају да би за њих гласало око 49 одсто бирача што је, каже, феноменалан резултат.

„Иако то изгледа невероватно, као што је изгледало 47,6 одсто на изборима у марту, али се то десило. Власт прилично вешто управља јавним мњењем и ослоњени су на тај стабилан резултат.

Немамо опозицију или имамо врло слабу.

Када је реч о десници, онај део у склопу ДСС-а остао је на проценту који ће увек имати, можда добију и више на изборима, али ипак имамо упражњену десну страну. Зато су сада Двери покупиле од свих помало као сада једини носиоци десне опције”, објашњава Радић и додаје да и поред 36 одсто неопредељених које назива „стакленим”, непоузданим бирачким телом, подршка СНС-у не би била мања.

„Нина медија” је истраживање радила на узорку од 1.200 испитаника са територије целе Србије изузев Косова и Метохије и то у периоду од 24. септембра до 1. октобра.

(Блиц, Политика)