Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Исечена локомотива – слика данашње Србије

0

Као што је исечена локомотива непроцењиве историјске вредности, а иначе вредна 10 милиона евра, исечена због 3000 килограма бакра и продата за пар десетина хиљада евра, и заувек неупотребљива, тако је и Србија, њени грађани и традиција од непроцењиве вредности, чији само рудни ресурси се процењују на 200 милијарди евра, исечена и продата у бесцење странцима и криминалцима окупљеним око својих шефова у врху режима.

Исечена древна локомотива је парадигма исечене, багателизоване и разграбљене Србије!

Поводом немилог догађаја – девастације и крађе највредније и најстарије локомотиве коју је Србија до скора поседовала, савет за културу Двери захтева од надлежних министара Небојше Стефановића и Владана Вукосављевића да покрену истрагу о следећим спорним околностима, под којим се овај злочин десио:

1) ко је директно одговоран за одсуство службе обезбеђења у објекту

2) ко је одговоран за лоше услове у којима је вредна технолошка баштина била смештена до дана кад је девастирана

3) зашто надлежни нису реаговали на раније случајеве крађа у поменутом објекту.

Надлежна министарства и службе су одговорне да ураде свој део посла и да напокон заштите вредна добра која још увек поседујемо. Иако знамо да култура није приоритет власти Александра Вучића, чији је победнички програм базиран на заглупљивању и завођењу сопственог народа, медијским манипулацијама и вулгарном популизму, апелујемо на надлежне да пробуде своју свест и да учине праве и једине могуће кораке у правцу будуће превенције оваквих немилих догађаја. Увођење и спровођење посебне казнене политике, тј. Заоштравање кривичних санкција за девастаторе културног блага, јесте једна од мера у превенцији оваквог криминала.

Савет за културу Двери

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!