Прочитај ми чланак

ДВЕРИ и СРБИ СА КОСОВА и МЕТОХИЈЕ: Вучићу, организуј референдум о Космету

0

У Србији је неопходно организовање референдума са јасним питањем да ли су грађани за останак Косова и Метохије у "својој држави", речено је данас у Београду на округлом столу у организацији Покрета Двери.

Представљајући закључке округлог стола о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, председник Покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да ће покренути иницијативу за формирање радне групе за припрему деловања и докумената за одбрану Косова и Метохије у саставу Србије.

Лидер Двери рекао је да је пре референдума неопходно организовати слободан јавни дијалог како би се грађани упознали са свим околностима које су довеле до садашњег стања наводне неопходности да се Косово и Метохија дефинитивно препусте албанској мањини.

„Осуђује се и одбацује политика председника Републике (Aлександра Вучића) и Владе Србије поводом Косово и Метохије, јер та политика током пет година води не само фактичном већ и правном признавању такозване државе Косова“, рекао је Обрадовић.

Лидер Двери поручио је српској јавности да постоје начини да се Србија извуче из погубне политике која „поништава целокупну историју бића Србије и њено данашње постојање“.

„Питање Косова и Метохије треба вратити у оквире Савета безбедности УН и у складу са тим држава Србије постепено треба да се одриче сарадње са мисијом Еулекс на Косову и Метохији“, казао је Обрадовић и додао да треба прекинути учешће у разговорима с Приштином у оквиру Бриселског споразум који је, како је оценио, „одрицање Србије од Косова и Метохије“.

Указао је на неопходност покретања иницијативе да Уставни суд Србије испита Уставност заклетве коју су министри, посланици, одборници, судије, полицајци „уз наговор и одобрење“ власти Србије положили пред институцијама „лажне државе Косово“.

САМАРЏИЋ

„До сада у том јавном дијалогу није било доста јавности. Сад ће ваљда прећи у институционалну фазу дијалога”, казао је учествујући на овом округлом столу председник Државотворног покрета др Слободан Самарџић и додао да у марту 2018. године не очекује документ из којег ће се нешто ново сазнати.

Обрадовић је казао да хитно треба повући „данашње представнике власти Србије у институцијама лажне државе Косово“.

„Ово је једини начин да се заустави срљање Србије у признање лажне државе Косово и саморазарање Србије у режији данашње власти“, казао је Обрадовић, износећи закључке округлог стола око којих су се сагласили сви учесници.

Поводом унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, који је летос иницирао председник Србије Aлександра Вучић, председник Државотворног покрета Слободан Самарџић казао је да је тај дијалог до сада био доста хаотичан.

„До сада у том јавном дијалогу није било доста јавности. Сад ће ваљда прећи у институционалну фазу дијалога“, казао је Самарџић и додао да у марту 2018. године не очекује документ из којег ће се нешто ново сазнати.

На округлом столу учествовали су председник Државотворног покрета Слободан Самарџић, представник Народног покрета „Отаџбина“ са Косова и Метохије Марко Јакшић, директор Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић, представник Источне алтернативе Драган Тодоровић и доктор Међународног права Дејан Мировић.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су доцент међународног права, на Правном факултету у Приштини, измештеном у Косовској митровици, др Дејан Mитровић, и председник Правног тима и потпреседник Српског покрета Двери адвокат Марко Пушица.

Гости су током емисије говорили о о међународним уговорима које потписује Србије после Бриселског споразума (00:13:00), о томе шта пише у Бриселском споразуму и шта Запад од Србије тражи у вези Косово и Метохије (00:14:00); као и о томе како је Републичка изборна комисија третира Космет за време председничких избора у Србији (00:17:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.