Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Декларација о будућности Војводине

0

Саборска декларација Српског покрета Двери поводом 100-годишњице присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Поводом 100-годишњице ослобођења и присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, Српски покрет Двери жели да укаже и на важност догађаја који су претходили овом великом чину, догађаја без којих би историја Новог Сада, можда, била осликана другачијим бојама. Један од најважнијих, без сумње, јесте и улазак ослободилачке српске војске у Нови Сад, 9. новембра 1918. године.

Имајући у виду историјски и политички моменат и околности у којима се држава Србија, српски народ и сви грађани Србије налазе. Знајући да Србија и северна српска покрајина Војводина у 2018. години обележавају велике историјске јубилеје:

· 170. година од стварања аутономије српског народа у оквиру Аустрије и формирања Српске Војводине;

· 100 година од присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији;

· 100 година од победе у Првом светском рату, када је велики број Срба ван Србије добровољно дошао да ратује на страни своје браће и пружи огроман допринос ослобођењу и уједињењу; и

· 100 година од када су жене избориле право гласа, и у Новом Саду – по први пут у Европи – гласале за присаједињење Србији,

Посебно истичући да је чин Присаједињења једна од највећих историјских победа српског народа у његовој историји,

Нарочито осећајући обавезу да је српски народ као државотворна и најбројнија нација у АП Војводини истовремено и најодговорнији за поштовање и очување мира, стабилности и традиционално добрих међунационалних односа са свим националним мањинама које у њој живе,

Српски покрет Двери, са намером да покрене активности за побољшање живота свих грађана АП Војводине, поводом наведених јубилеја доноси: Декларацију о будућности Војводине.

Декларација о будућности Војводине

· Северна српска покрајина Војводина је вековном вољом њених грађана саставни и неотуђиви део Републике Србије.

· Република Србија треба да поштује све специфичности историјског, националног, културног, религијског и политичког живота свих грађана АП Војводине.

· Јавни медијски сервис грађана Војводине РТ Војводина мора извештавати истинито, благовремено и непристрасно, поштујући људска права и новинарску етику, и обезбеђујући једнаку заступљеност свих политичких актера. Поред тога, јавни медијски сервис грађана Војводине је дужан да обезбеди садржаје који нуде образовни и културни програм за децу и одрасле и садржаје који промовишу породични модел друштва, традиционалне и универзалне људске вредности.

· Подршка рађању, заштита породице и останак младих мора да заузме најважније место у оквиру свих делатности покрајинских институција и локалних самоуправа на територији северне српске покрајине.

· Све државне институције, а нарочито оне из сектора образовања и културе, као и организатори свих културних манифестација, дужни су да кроз своје активности промовишу све значајне датуме везане за културно-историјске догађаје на овом простору вековима уназад.

· Посебно је потребно обезбедити поштовање ћирилице као главног државног и уставног писма Србије, као и очување целокупног српског књижевног и културног блага, сачуваног и на ћирилици и на латиници. Исто поштовање мора да се односи и на очување идентитета и традиције свих националних мањина у АП Војводина, која може да служи као пример хармоничних односа унутар једне вишенационалне средине у читавој Европи.

· Неопходно је наставити обележавање свих датума значајних за историју (и будућност) Србије и Срема, Баната и Бачке и након завршетка прославе великих јубилеја, као и уврштавање свих релевантних историјских података везаних за ове датуме у уџбенике на територији читаве Републике Србије.

· Влада Републике Србије је дужна да се стара о интересима грађана обе своје покрајине, једнако у свим деловима Републике, што подразумева заштиту територијалног интегритета, обезбеђивање свих услова за квалитетан живот у економској, културној, политичкој и свакој другој сфери живота. Одустајање од борбе за очување Косова и Метохије као јужне српске покрајине у саставу Србије не може се компензовати патриотским „бусањем у прса“ актуелне власти на северу Србије.

· Републички и покрајински органи су једнако одговорни за очување природних и привредних ресурса и заштиту животне средине у АП Војводина, као и приоритетну подршку домаћој привреди и пољопривреди кроз различите видове државних субвенција, пореских олакшица, извозних гаранција и повољних банкарских кредита.

· Влада Републике Србије је одговорна за добру координацију са покрајинским органима, као и контролу надлежности и уставности одлука које покрајински органи доносе и спроводе.

· Набујалу покрајинску администрацију треба смањити и буџетска средства која се троше на бирократију и партократију преусмерити у инвестиције у локалне самоуправе у Срему, Банату и Бачкој.

Усвојено на 4. Сабору Српског покрета Двери, одржаном у Београду, 25. новембра 2018. године, о 100-годишњици присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!