Прочитај ми чланак

ДВЕРИ ДАЈУ пуну подршку протесту запосленима у ауто-школама

0

Српски покрет Двери даје безрезервну подршку Ауто-школама у Србији како би остварили своја права и подржавају најављени протест истих, који је заказан испред зграде Владе Србије у Немањиној улици за 11 часова 27. децембра, а који се тиче промене прописа закона о безбедности саобраћаја.

Народни посланици Двери управо због спорних одредаба Закона о безбедности саобраћаја, поднели су низ амандмана на спорне одредбе, и то једног прописа који је у примени и једног који треба да се ових дана на првој седници према предложеном нацрту закона усвоји у Скупштини Србије.

Двери сматрају да је логичан револт инструктора, теоријских предавача, испитивача и власника ауто-школа које је изазвала одредба о поновном полагању испита иако су лиценце стекли већ раније.

Подсећања ради ауто-школе су недавно у току децембра месеца, након упућивања петиције коју је потписало преко 3.000 запослених у ауто-школама, упутиле исту на бројне адресе, почев од надлежних министарстава, Народне Скупштине, премијерке и председника државе, посланичком клубу СНС.

Такође су организовале у свим општинама и градовима Србије једносатну протестну вожњу, али пошто није било никаквих реаговања званичника, запослени у ауто-школама су принуђени да радикализују своје негодовање кроз вид организованог протеста.

Двери сматрају да је спорно да према предлогу новог Закона о саобраћају, Влада Србије би одређивала највишу а не најнижу цену обуке.

Срамотно је то што је једина реакција на све досадашње захтеве, ауто-школе добиле од Министарства просвете. Апсурд је да инструктори, испитивачи и предавачи, који имају најмање пети степен стручне спреме, неки и вишедеценијско искуство, поново полажу испит из осам области, од којих многе чак немају никакве везе са возачком обуком. Иначе поменути сваке године похађају семинаре унапређења знања, које организује Агенција за безбедност саобраћаја и за то плаћају 10.000 динара.

Ако се дода и цена испита од 5.000 динара и све то се помножи са око 4.000 инструктора у Србији, јавности ће постати јасније због чега је поменута струка у саобрађају колетерална штета да морају да поново да полажу за већ добијену лиценцу.

Двери су мишљења да оно што запослени у ауто-школама Србије траже је крајње легитимно, јер не постоји струка која поред дипломе и стечене лиценце би од 1. јануара 2018. поново морала да полаже за лиценце које су већ једном добили да би обављали свој посао. То ниједном запосленом у Србији нико не тражи, него само запосленим у ауто-школама.

Информативна служба Двери