Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Бриселски „коњ Тројанац“ и неме овце

0

Темељна права, слободе и безбедност грађана Србије могу се остварити и без отварања поглавља 23 и уласка Србије у Европску унију. Потребна је само Влада која жели да се супротстави корупцији, криминалу, реформише тужилаштво и судство и ради у интересу грађана, привреде и државе Србије, очувањем свих њених ресурса за генерације које долазе. Кључни привредни и природни ресурси морају остати у власништву државе.

z

Темељна права, слободе и безбедност грађана Србије могу се остварити и без отварања поглавља 23 и уласка Србије у Европску унију. Потребна је само Влада која жели да се супротстави корупцији, криминалу, реформише тужилаштво и судство и ради у интересу грађана, привреде и државе Србије, очувањем свих њених ресурса за генерације које долазе. Кључни привредни и природни ресурси морају остати у власништву државе.

Безуспешан покушај продаје Телекома Србија, цепање и уситњавање ЕПС-а, најава продаје пољопривредног земљишта странцима и делимично спроведена продаја ресурса вода, изазвали су међу грађанима Србије и њеној стручној јавности опречна мишљења, али и формирање већинског става да поменути ресурси ипак морају бити сачувани у власништву државе.

С тим у вези, претпоставка је страних центара моћи и њихових лобиста у владајућим структурама Државе, да би поновни покушај Владе Србије да у јавном позиву организује и странцима понуди продају поменутих предузећа од јавног значаја, пољопривредно земљиште, хидроелектране и воде наишла засигурно на велики отпор грађана, протесте, чак и немире.

Са друге стране, у намери да сачува на власти своје поданике и послушнике који су преко потребни за завршетак овог посла, па чак и остваривање већих геостратешких циљева, Бриселска администрација нам убацује свог Тројанског коња. „Волшебно“ констатује да су наводно неуређени односи и државно власништво, управо над горе поменутим ресурсима Србије, потенцијални извор корупције и ни мање ни више поставља их пред Владу Србије као услов отварања поглавља 23.

Српски покрет Двери сматра да то није урађено ни најмање случајно, те појашњава јавности Србије зашто је то урађено баш као услов за отварање поменутог преговарачког поглавља.

u

Усклађивање законодавства, прописа и процедура земље кандидата са правним тековинама Европске уније представља најсложенији и најдуготрајнији део процеса Евро-интеграције. Посебан изазов представљају поглавља 23. и 24. која обухватају област правосуђа и темељних права те правде, слободе и безбедности. Управо ова поглавља – 23. и 24. отварају се прва, а последња затварају, у циљу да се ток преговора прати све време, паралелно са применом спроведених реформи у пракси.

У намери да упозоримо јавност, напомињемо да је поглавље 23. ново и да је уведено тек након шестог таласа проширења Европске уније. Материја која је предмет преговора у овом поглављу односи се на испуњавање политичких критеријума који су основни предуслов даљих интеграција, а састоје се од: реформе правосуђа, антикорупцијске политике, основних права и права држављана ЕУ.

Уз испуњење стандарда за независност судства, са неопходним капацитетима за одржавање и заштиту владавине права, уз интегритет судова и судија, непристрасност и високе стандарде пресуда, ово поглавље обухвата и одлучну борбу државе против корупције, како би се осигурала стабилност демократских институција и владавине права.

Сложиће те се, нико нормалан у Србији не би у овако неуређеној и корумпираној земљи овако нешто оспоравао, а Вучићевој Влади (која се само декларативно залаже за сузбијање криминала, корупције и реформу судства) ово је одличан параван да прикрије све незаконите радње и активности, те ће урадиће све на промоцији и медијском публицитету у циљу отварања поглавља 23.

i

„Српски коњи тркачи“ добили су по коцку шећера, и пуштени су у трку. Већ најављују и лобирају да се до краја ове, 2016. године, усвоји нови Закон о приватизацији у коме би требало да се дефинишу услови за продају стратешких ресурса Републике Србије, да би се спречио потенцијални извор корупције, обезбедила темељна права, слободе и безбедност грађана Србије и на тај начин отворило поглавље 23.

Српски покрет Двери упозорава на ову смишљену, прљаву игру Брисела, министара у техничкој Влади Републике Србије (неолиберала) и самог Мандатара. Још једном наглашавамо да на овај и овакав начин, заобилазним путем Брисел жели да оствари потпуну економску окупацију државе Србије, ствари предуслове да стране мултинационалне компаније или компаније у државном власништву земаља Европске Уније, уз наш „добровољни“ безусловни пристанак ставе шапу над све ресурсе Републике Србије, експлоатацију истих и доведу највећи део грађана Србије у робовски положај.

Уколико се догоди да поменута јавна добра продамо странцима, биће то незменљива основа за нестајање српске државе и народа. Шта год након тога покушали, не може и неће дати никакве резултате. Темељна права, слободе и безбедност грађана Србије могу се остварити и без отварања поглавља 23 и уласка Србије у Европску Унију. Потребна је само Влада која жели да се супротстави корупцији, криминалу, реформише тужилаштво и судство и ради у интересу грађана, привреде и државе Србије, очувањем свих њених ресурса за генерације које долазе. Кључни привредни и природни ресурси морају остати у власништву државе.

мр Предраг Митровић

Члан председништва Српског покрета Двери

Координатор Савета за економију, привреду и финансије