Прочитај ми чланак

Ђурић: Одговорност на Приштини и онима који утичу на њу

0

markodjuric(Танјуг)

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је Србија учинила апсолутно све што је политички и људски могуће да дође до компромиса у разговорима са Приштином и да одговорност за успех или неуспех дијалога, осим на Приштини, тренутно лежи и на земљама које имају полуге утицаја на њу и могућност да је „погурају ка компромису“.

Ђурић је рекао да Србија никада неће одустати од циљева који су утврђени Платформом и скупштинском Резолуцијом, јер бранећи заједницу српских општина Србија брани право на опстанак српске заједнице на Косову и Метохији.

„Ми смо потпуно јединствени са нашим суграђанима који живе са оне стране административне линије. Очекујемо да разуман приступ Србије буде, не само препознат и валоризован, него и да чињеница да је наша страна дала концепт који штити интересе свих који су укључени у ову ствар, буде препозната на начин да се учини максималан напор да Приштина прихвати споразум“, рекао је Ђурић.

Говорећи о различитим „тоновима“ порука о Косову које су упутили председник и премијер Србије, Ђурић је рекао да тон изјава некада може бити различитих нијанси, али да је важна суштина која каже да сви важни политички чиниоци у Србији сматрају да је основа за постизање споразума оно што је дефинисано у Резолуцији.

Ђурић је навео и да су претходних месеци са више различитих страна циркулисали неформални папири, али да нико у претходном периоду није тражио од Београда или од Приштине да се формално обавежу у вези таквих докумената.

„Очекујемо да у следећој рунди разговора у тим папирима у писменој форми видимо размишљање ЕК као посредника, али и да у усменој или писменој форми чујемо да ли се Приштина бар за милиметар померила у односу на почетну тачку у преговорима која је била врло ригидна и није остављала простор за компромис и није била у складу са настојањем да се у овом циклусу пронађе компромисно решење“, рекао је Ђурић.

Он је рекао и да је врло занимљиво појављивање различитих „нон-пејпер“ докумената у медијима и да не зна ко је „аутор тих лажних папира“.

Према његовим речима, могуће је да неко жели да испита каква су размишљања и званичних и незваничних кругова у Београду о некима од решења која су садржана у папирима.

„Такође је могуће да се жели из кругова блиских Приштини или не знам коме, да се на неки начин снизе очекивања наше јавности. Оно што је наш циљ и државна политика записано је, не у било каквим ‘нон-пејперима’ и неформалним документима, него у Резолуцији и Платформи и сви државни органи и званичници држаће се тога до краја“, истакао је Ђурић.

Одаловић: Званичници да рашчисте са понашањем Приштине

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је да дијалог о Косову и Метохији није у кризи и да је Србија учинила много уступака и позитивних сигнала, али да би међународни званичници, који обилазе Србију и Приштину, требало дефинитивно да рашчисте да ли Приштина може безусловно да инсистира на појединим решењима.

Званичници би требало да рашчисте да ли Приштина може да не чини никакве уступке или ће и она морати да прихвати реалности на терену, да се определи у погледу заједнице српских општина, севера Косова, статуса Срба јужно од Ибра у пет или шест општина у којима Срби чине апсолутну већину, рекао је Одаловић.

„То су сва питања, која су што се тиче Србије, стављена на сто са предложеним решењима, са темама које се на најтранспарентнији начин представљене и европским званичницима и Приштини“, рекао је Одаловић.

Он је нагласио да „од Приштине не тражимо никакву милостињу“ и да Приштина не треба да учини оно што није обавезна, али да није учинила ништа на заштити елементарних људских права, манастира и цркава.

Одаловић је подсетио да је обележено девет година од погрома марта 2004. године који се по други пут, после 1999. године, догодио под пуним мандатом међународне мисије на Косову и Метохији и да одговорност сносе и ЕУ и приштинске институције.

Проблем је у онима који подржавају Приштину у проглашењу једностране независности, рекао је Одаловић и додао да би Приштини требало да буде саопштено да мора да поштује правила и стандарде.

Према његовим речима, ако је услов Србији да прихвати све оно што Приштина поставила као своје услове, „онда имамо немогућу мисију, онда је проблем нерешив“.

Одаловић је рекао да је питање имовине и власничких права Срба и државе Србије на простору Косову и Метохије један од важних сегмената будућности и опстанка Срба и присуства Србије на тој територији.

Одаловић је истакао да би у заједници српских општина било 10 општина и да је важно да на територији тих општина у којима живе Срби управљају људи који ту живе на такав начин да то не буде на штету Срба и Србије.

Он је рекао да на Шари, односно Брезовици, живи 12.000 Срба и да од управљања српском имовином зависи читав север Косова и Метохије.

Одаловић је рекао да је добро што се председник Србије Томислав Николић састао у Риму са потпредседником САД Џозефом Бајденом, јер су САД кључни фактор притиска на Приштину.