Прочитај ми чланак

ДСС: Време је за традиционални грб и заставу Војводине

0

Grb-Vojvodine

Чланови Одбора за уставноправни положај Скупштине Војводине Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић написали су Нацрт одлуке о употреби симбола Војводине и јуче га предали на писарници покрајинског парламента.

По одлуци о спровођењу Статута, тај документ је требало да буде усвојен до 30. септембра прошле године, међутим, ни Одбор за уставноправни положај нити Покрајинска влада, који су званични предлагачи, нису испоштовали одлуку Скупштине Војводине о спровођењу Статута. То велико кашњење било је повод да два професора новосадског Правног факултета израде Нацрт одлуке о употреби симбола Војводине.

– Не знам због чега одлука није донета до данас, а требало је да буде усвојена још пре четири месеца. Вероватно за то постоје неки разлози. Мислим да су они најпре политичке природе – оцењује за „Дневник” Слободан Орловић.Он очекује да ће Нацрт одлуке, који су израдили и јуче предали, бити на дневном реду прве наредне седнице Одбора за уставноправни положај и да ће се отворити расправа о њему.

– Уколико то не буде случај, Нацрт одлуке ћемо предати поново, али с најмање три потписа. Тада мора да буде стављен на дневни ред – додао је Орловић.

Подсетимо, по Статуту Војводине, који је усвојен маја прошле године, покрајина има два симбола, официјелни и традиционални. Официјелни симболи су били и у старом, неуставном Статуту, док су традиционални уведени новим највишим правним актом Војводине. Наиме, нови Статут није оспорио постојећи официјелни грб и заставу Војводине, али је тим симболима, које већ дуже од десет година оспоравају и хералдичари, додао и традиционалне симболе. Увођење традиционалног грба, међутим, изазвало је негодовање посланика Лиге социјалдемократа Војводине, на чији предлог је давне 2002. године усвојен официјелни грб, а две године касније и застава Војводине, уз жестоко противљење тадашње опозиције.

Традиционални грб, који је утемељен на историји из 1848. године, има црвени штит на којем је сребрни крст између четири златна оцила, бридовима (ивицама) окренутим ка стубу крста. Штит је опасан отвореним венцем састављеним од, с леве стране, жирове гранчице, а с десне стране маслинове, природних боја, које су доле везане плавом пантљиком. Штит лежи на војвођанској порфири (плашту) с три набора, која виси испод затворене војводске круне, на два дела раздељене, која покрива средњи набор порфире.

– Тиме смо хтели да поручимо да Војводина не постоји од тренутка када ју је Милован Ђилас констатовао, него да има дичну традицију и корене међу угарским Србима и њиховом вековном сну о припајању матици Србији – објаснио је тада посланик Српске напредне странке у Скупштни Војводине Владимир Галић, који је био члан стручне групе за усаглашавање Статута с Уставом.