Прочитај ми чланак

ДСС О ВУЧИЋУ У ЊУЈОРКУ: САД криве за тероризам

0

dss

Демократска странка Србије саопштила је да су САД најодговорније за ширење тероризма у свету, али да је одговорна и ЕУ.

„Председник Владе Александар Вучић је прихватио позив да присуствује самиту у Њујорку који ће се бавити борбом против Исламске државе и насилног екстремизма и то је одлична прилика да Србија укаже да су САД најодговорније за ширење тероризма у свету и да је, иако у мањој мери, одговорна и ЕУ“, изјавила је председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

Како наводи, „каубојска експанзионистичка политика САД, политика организовања диригованог хаоса и политичких преврата и обарање власти које нису под америчком директном контролом и војном интервенцијом, као и активно и пасивно саучествовање земаља ЕУ отвориле су простор за деловање и ширење терористичких организација“.

Према њеним речима, Исламске државе не би било да није било америчке инвазије на Ирак, њеног организовања преврата у Сирији и обучавања и наоружавања побуњеника против Башара ал Асада које је довело до суровог грађанског рата.

Зато САД морају да преузму одговорност за последице своје погрешне, како каже Рашковић-Ивић, силеџијске спољне политике, као и ЕУ свој део одговорности за слепо праћење такве политике САД.

Отклањање узрока ширења тероризма је најпречи корак у борби против овог глобалног зла, рекла је она додајући да је то оно што председник српске владе треба да каже на самиту у Њујорку.

(Танјуг)