Прочитај ми чланак

ДСС најзаслужнија за ванредне изборе

0

vojislav-kostunica02rasfoto-dimitrije-goll_f

Београд – Основни разлог расписивања ванредних парламентарних избора је несумњиво намера СНС да преузме вођење Владе Србије и да на изборе изађе пре него што се покаже да, упркос свој пропаганди, није била у стању да реши ниједан од нагомиланих горућих економских и социјалних проблема.

На изборима грађани одлучују која политика треба да управља земљом и који људи ће спроводити ту политику. Једно је, дакле, жеља СНС, а друго је шта ће народ одлучити на изборима – изјавио је у интервјуу за Данас Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије.

Коштуница сматра да су Србији потребне суштинске промене да би изашла из дубоке политичке, економске и моралне кризе, а да је главни узрок те кризе Европска унија, то јест однос садашње и претходне власти према ЕУ.

„ЕУ преко Споразума о стабилизацији и придруживању дословно уништава српску привреду и ми смо до сада изгубили милијарде евра због тог споразума. Сада је на народу да одлучи да ли хоће да Србија и даље иде погрешним путем европских интеграција или хоће да промени државну политику и да се слободно развија економски и у сваком другом погледу“, сматра саговорник Данаса.

Кандидат ДСС за градоначелника Београда је поново Александар Поповић, а ко ће бити ваш кандидат за премијера?

– Кандидат за градоначелника Београда је Александар Поповић, јер заиста верујемо да је он најбољи, најозбиљнији и најстручнији кандидат за вођење престонице. За републичке изборе ми кандидујемо политичку неутралност и економију политичке неутралности, односно прекид преговора и редефинисање односа са ЕУ, у складу са државним и економским интересима Србије.

Нисте нам одговорили ко је кандидат за премијера? Ви?

– То је био мој одговор.

Сарађујете са СНС у Привременом већу Београда. Да ли ће се сарадња наставити и након избора на градском нивоу или можда и на републичком?

– Не заборавите да је ДСС одбио да без избора уђе у београдску власт. Нико други до ДСС није заслужан што је дошло до расписивања избора у Београду, а верујем да су ти избори били снажан повод да се распишу и парламентарни избори. Сада ДСС излази и на београдске и на парламентарне изборе са својим програмима и јасном политиком. ДСС никада није правио договоре пре избора ни са ким и тако ће сигурно бити и сада. Народ треба да покаже колику имамо подршку, а после избора ћемо донети одлуку.

Пошто ћете на изборима наступити самостално, с ким бисте пристали да формирате следећу владу?

– ДСС је до сада формирао две владе које су, по мом суду, Србији донеле много доброг. Не треба ни подсећати како се у Србији живело тада, а како се живи данас. Ако нам народ укаже поверење, ми смо спремни да учествујемо у власти. Наравно, то значи да заступамо политичку неутралност, а не погрешну политику европских интеграција.

СРС и Двери су желели да иду са вама у предизборну коалицију. Какав је ваш став о томе?

– Мислим да СРС традиционално излази сама на изборе. Али, суштина је да ли постоји заједничка политика за коалицију. Политика ДСС је политичка неутралност и, на основу те политике, економски програм опоравка наше привреде. Када и ако друге политичке странке буду прихватиле на овим основама заједничку политику са ДСС, онда се може размишљати о заједничком наступу на изборима.

Чини се да ДСС већ годинама има стабилно бирачко тело и да се број гласова које добијете не мења знатно. Зашто је то тако и зашто вам не расте подршка?

– Избори су права прилика да чујемо глас народа и проверимо да ли остаје тачна ова тврдња. Ми бисмо волели да грађани у много већем броју подрже политичку неутралности, јер сам уверен да нам она отвара врата будућности. Да ли ће то тако и бити, показаће народ на изборима.

У медијима се претходних дана писало да вам је Мирослав Мишковић нудио паре за финансирање странке и да сте га одбили. Зашто је баш вама нудио и шта је тачно био његов предлог?

– Нису тачни наводи медија да је било ко нудио ДСС новац за изборе. Наше кампање су одвише скромне и оне се покривају из буџета и понеке донације и крајње су транспарентне. Тако је било у прошлости и тако ће бити и убудуће.

Имајући у виду да смо почели преговоре са ЕУ, да ли ћете и даље инсистирати на политици да Србија не треба да приступи Унији?

– Не постоји ниједан озбиљан одговор или аргумент зашто Србија треба да настави европске интеграције. Сада већ има и неког мазохизма и терања ината са народом када погледамо како већина странака беспоговорно слуша Брисел да Србија мора да настави европске интеграције. Па, Исланд је због риболова напустио европске интеграције, док Србија којој ЕУ отима део територије слепо корача ка сопственој пропасти.

Залагали сте се за Косово чврсто у оквиру граница Србије. Како данас, после свега што се догађало, видите то питање?

– Остала је једна велика препрека за ЕУ у њеном науму да отме Косово. Та препрека се зове Устав Србије. Ма шта Брисел радио и ма колико претио, и ма колико се власт сагињала испод сваке границе елементарног достојанства, остаје Устав као последњи бедем и одбрана Косова.

Платформа

Шта ће бити основне теме ваше изборне платформе?

– Јасно је – политичка неутралност и целовит програм економије политичке неутралности. Србији треба да се мења, да остави иза себе штетну политику европских интеграција. Земље које разумније гледају на ЕУ већ праве резервне планове, само Србија ирационално велича ЕУ. Избори су прилика да се то промени и да добијемо власт какву Србија заслужује.

(Дневни лист)