Прочитај ми чланак

Државни врх моли Запад да притисне Тачија

0

Србија тражи од међународне заједнице да изврши притисак на Приштину како би и она, а не само Србија, пристала на уступке ради успеха дијалога у Бриселу, изјавио је данас саветник председниак Србије Марко Ђурић.

Након састанка државног врха у Председништу Србије у Београду, Ђурић је новинарима рекао да Србија неће одустати од дијалога али да тражи формирање заједнице српских општина и да сматра и да Приштина мора да пристане на „тешке уступке“ ради постизања трајног и одрживог решења.

„Србија у понедељак иде у Брисел са спремном стратегијом, али је спремна да разговара о свим кључним питањима за уређење живота на Косову и Метохији“, рекао је Ђурић после састанка председника Србије Томислава Николића, председника и потпредсендика Владе, Ивице Дачића и Александра Вучића и министра економије Млађана Динкића.

Према Ђурићевим речима Србија има јасан концепт о успостављању заједнице српских општина која има надлежност у многим областима живота и спремна је на озбиљне разговоре.

„Мислимо да је могуће да у овом кључном моменту представници међународне заједнице пошаљу поруку Приштини да треба да буде спремна на уступке како би се до комрпромиса дошло.Ово је кључна раскрсница у преговорима“, рекао је Ђурић.

Он је такође рекао да је на састанку разговарано и о европским интеграцијама истакавши да до 16. априла неће бити више ни формалних ни фактичких разлога да Србија не добије датум за почетак преговора о чласнству у ЕУ.

Он је такође навео да на састанку који је и даље у току није било разговора о железари у Смедереву.

Састанку код председника Томислава Николића, присуствује премијер Србије Ивица Дачић, први потпредседник владе Александар Вучић, саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић, директор канцеларије за КиМ Александар Вулин, министар финансија и привраде Млађан Динкић.

Премијер Дачић је, најављујући данашње разговоре највиших државних званичника, рекао да ће тема бити наставак дијалога са Приштином заказан за 4. март.

Он је указао да је дијалог у кризи: „Не знам у ком се смеру даље уопште могу водити разговори са Приштином, јер њени представници не желе да разговарају о давању извршних овлашћења заједници српских општина на Косову и Метохији“.

Премијер је потврдио да ће у понедељак отпутовати у Брисел на нову рунду преговора, али и додао да не зна о чему уопште он и косовски премијер Хашим Тачи могу да се договоре.

„Не питајте ме шта ћу да радим тамо (у Бриселу). Веома је тешко и не знам“, рекао је Дачић.

Премијер је раније најавио и да ће државни врх на данашњем састанку разговарати и о судбини Железаре Смедерево и проналажењу решења за то државно предузеће будући да је истакао рок за пријављивање статешких партнера, а да се руски“Уралвагонзавод“ није јавио на тендер како је очекивано.

Он је обаснио да је у уторак о „Железари Смедерево“ разговарао са министром финансија Млађаном Динкићем, који је затражио да се закаже састанак са председником Републике.

Динкић је рекао да је сва прилика да ће бити активиран резервни „план Б“, који ће данас представити председнику и премијеру Србије, као и менаџменту и синдикатима челичане, јер, како је истакао, „Смедерево не сме да се угаси“.

Иначе, премијер Дачић је више пута напоменуо да се у овим случајевима не ради о неким посебним састанцима већ да је то редован начин комуникације када је реч о најважнијим државним и националним питањима.

(Блиц)