Прочитај ми чланак

Државни врх Србије не иде на митинге на Космету

0

Vulin

Државни врх ће у наредних неколико дана појачати кампању за локалне изборе на Косову и Метохији, али неће учествовати на предизборним митинзима у покрајини.

Како нам је потврдио и премијер Ивица Дачић, званичници ће у кампању ићи као државни функционери, а не партијски лидери (очекује се одлазак председника Николића и вицепремијера Вучића). Посете Косову користиће како би позвали грађане да гласају и подрже листу „Српска“:

– Договор постигнут у Бриселу на последњој рунди дијалога је јасан. Не интересује ме како ће неко то образложити, али ја хоћу да идем на Косово, то ми се мора обезбедити и крај.

Према сазнањима „Новости“, свим министрима у Влади дат је налог да јавне наступе користе и за позивање косовских Срба на изборе и образлагање значаја што већег одзива. Препоручено је да сви који то могу што чешће буду „на терену“, присуствују округлим столовима, дају интервјуе локалним медијима…

Најгушћи распоред имаће министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин, који је у среду први „пробио лед“ после блокаде Приштине и посетио Звечан. Он је поручио да ће готово сви министри из Београда бити на терену, односно да ће се активно укључити у кампању за излазак на биралишта.

У кампању, али против избора, крећу и одборници Привремене скупштине АП КиМ, који су за четвртак у подне заказали протестну шетњу у Косовској Митровици.

Како за „Новости“ каже Драгиша Миловић, доскорашњи председник Скупштине општине Звечан, учесници ће кренути од моста на Ибру:

– Не можемо учествовати у изборима које су расписале привремене власти у Приштини, које не признају ни косовски Срби ни Србија.

У четвртак ће у Бриселу бити одржан и састанак радних група Београда и Приштине како би се утаначили детаљи око избора представника листе „Српска“ у Централној изборној комисији, упис расељених у бирачке спискове, али и проблем „фантомских“ Албанаца који су се појавили на списковима у северној Митровици, иако тамо никада нису живели.

Како сазнајемо, на столу ће се наћи и питање квота за посматраче на биралиштима на северу. Једна од идеја, како би се избегли потенцијални инциденти, јесте да на тим гласачким местима буду само страни, односно посматрачи ЕУ, којих ће на изборима учествовати више од 100.

РАСЕЉЕНЕ ХОЋЕ ДА ИСКЉУЧЕ

Осим низа проблема који прате изборни процес, премијер Дачић указао је у среду, у разговору са Чалоком Бејанијем, специјалним известиоцем УН о људским правима интерно расељених, да забрињава низак степен повратка на КиМ. Од 1999. вратило се 18.000 људи, али је мање од 4.000 и остало у покрајини. Премијер је упозорио и на покушаје Приштине да велики број расељених искључе из бирачких спискова на предстојећим локалним изборима.

(Новости)