Прочитај ми чланак

ДРЖАВА ДАЛА 43.000 евра телевизији Гашићеве супруге и Радоице Милосављевића

0

Београдски глас (Бета) – Министарство културе и информисања доделило је у претходне две године кроз појединачна давања више од пет милиона динара, односно 43.000 евра медијима у власништву супруге директора БИА Братислава Гашића, и крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића, пренело је Удружење новинара Србије (УНС).

Наводећи да појединачно давање подразумева доделу новца без јавног конкурса и оцене комисије, а на основу одлуке руководиоца органа надлежног за послове јавног информисања, УНС је пренео да се новац може доделити „само за пројекте који нису могли бити планирани у време расписивања конкурса за пројектно суфинансирање медија“.

„У решењима за појединачна давања медијским пројектима, у које је УНС имао увид, наводи се да је ове и прошле године фирми ‘АДД продуцтион’ из Крушевца власнице Ирене Гашић, за пројекте под називом ‘Заштитимо жене, зауставимо насиље’ и ‘Природне катастрофе-како после?’ додељено укупно 1,5 милиона динара“, стоји у саопштењу.

Подсећа се да је Агенција за борбу против корупције 2015. године утврдила да је Братислав Гашић био у сукобу интереса када је као градоначелник града Крушевца 2013. и 2014. године закључио уговоре са фирмом „АДД продуцтион“ чија је власница његова супруга, као и друштвом „БНЗ Хигијениц“ чији је сувласник његов син.

Удружење је саопштило и да су медији у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића Телевизија Лесковац, Сос канал плус и Радио-телевизија Панчево, за две године кроз појединачна давања, од Министарства културе и информисања добили око 2,8 милиона динара.

„Министарство културе је Телевизији Лесковац, коју је Милосављевић купио средином ове године, за пројекат под називом ‘Да млади раде’ доделило 800.000 динара. Предузеће Сос канал плус и Радио-телевизија Панчево су прошле године за пројекте под називом ‘ОНИ ДОЛАЗЕ!’ и ‘Богатство мултиетичности-различити, а исти’ добили укупно око два милиона динара“, стоји у саопштењу.

Додаје се да су Радио-телевизији Панчево, пошто је добила новац од Министарства културе, изречене две мере упозорења од стране Савета РЕМ-а због увреда упућених новинару портала Панчево Си Ти Ненаду Живковићу, као и због текстова на сајту те телевизије у којима су наводи о „нестручности, неморалном и незаконитом“ поступању председнице Вишег суда из Панчева Станке Симоновић.

„Упркос изреченим мерама РЕМ-а, пројекти Радио-телевизије Панчево добијају новац на медијским конкурсима, па је тако ова медијска кућа у Панчеву директно и преко продукција добила рекордних 139.000 евра као и регионалну телевизијску дозволу за покривање у зони Црвени Чот и то управо од Регулатора“, пише у саопштењу.

УНС је подсетио да је Радоица Милосављевић био у жижи јавности 2015. године због куповине осам телевизија, али и због, како се наводи, „блискости“ са Братиславом Гашићем. Медјутим, обојица су тада негирала икакве пословне везе.