Прочитај ми чланак

ДРУГОСРБИЈАНСКИ „ДАНАС”: Неколико руских држављана протерано из Србије

0

Неколико руских држављана протерано је и Србије због учешћа у припремама терористичких акција у Црној Гори, пише Данас.

EU Rusija Nato Vucic

Дневник у данашњем издању наводи, позивајући се на изворе у круговим блиских врху српских власти, да није познато ли је због тог потеза српских власти секретара руског Савета бебедности Николаја Патрушев посетио Београд.

Данас наводи и да на Aндрићевом венцу није успео да добије коментар најпре оптужбе које је изнео премијер Aлександар Вучић „о елементу иностраности“ у изазивању нереда у Црној Гори као ни о томе да ли је председник Србије обавештен о протеривању руских држављана из Србије.

Извори из врха власти су навели, како проноси београдски дневник, да је цео поступак државних органа усмерен на руске држављане већ окончан и да су они протерани из Србије.

„Спекулације да је јуче у Београду боравио Петрушев како би одвео протеране, ни на који начин нисмо успели да проверимо, као ни да ли његов долазак спада у контрамере Москве“, наводи Данас.

Поједини извори са полтиче сцене сматрајуда догађаји нису ни у каквој директној вези и да Кремљ само показује моћ и присуство у овом делу региона.

Разлозог за посету високог руског званичника Београду, професор београдског Факултета безбедности Зоран Драгишић види у недавним дешавањима у Црној Гори.

Он је за Бету оценио је да је секретар Савета безбедности Русије у посети Београду због свега што се дешавало у Црној Гори.

„О разлозима посете можемо само да нагађамо, али мислим, са великом сигурношћу, да је дошао због случаја са Црном Гором, а не због потписивања неког меморандума“, рекао је Драгишић за агенцију Бету.

Драгишић је оценио и да је посета високог руског обавештајца сигурно веома интересантна и „нашим западним пријатељима“ и да не мора априори да негативно утиче на односе Србије и Запада.

„Посета сигурно неће остати без одјека на Западу, али може да буде и добра и лоша по односе Србије са партнерима, што зависи од тога о чему су се српски званичници договорил с Петрушевим“, рекао је Драгишић.

Високи руски званичник јуче је разговарао с председником Томиславом Николићем, министром спољних послова Ивицом Дачићем и министаром унутрашњих послова Небојшом Стефановиће, а данас ће се састати с премијером Aлександром Вучићем.

Вучић је, у понедељак увече, после састанка Бироа за координацију служби безбедности рекао да је у Србији повећано дејство и број припадника страних обавештајних служби и са истока и са запада.

Он је рекао и да су на територији Србије припремане нелегалне активности у Црној Гори и да има непобитне доказ да су у Србији постојале групе људи које су пратиле премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Патрушев је после састанак са Стефановићем предложио да следеће године буде потписан меморандум о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Србије да би се успоставила редовна комуникација безбедносних служби две земље.

Председништво Србије је саопштило да је Николић с Патрушевом разговарао о моделима војно-техничке сарадње две земље.