Прочитај ми чланак

Другосрбијанци: Николић не може да прати Вучића и промене у СНС

0

Све је већа разлика између Томислава Николића и Александра Вучића, јер бивши председник СНС није у стању да прати пормене кроз које пролази СНС каже Самарџић.

Историчар и један од оснивача Либералног покрета Србије Никола Самарџић рекао је, гостујући у Кажипрсту 92, да се нада да је председник Србије део политичке прошлости „у смислу што није у стању да даје рационалне и добронамерне одговоре на питања која су веома тешка и за које он сам сноси политичку одговорност.

nikola samardzic

„Он је у једном тренутку добио политичко поврење и мислим да се креће у том правцу да ће то поверење временом губити. Видим и све већу разлику између њега и новог председника СНС Александра Вучића. СНС је показала способност да се мења, да уводи нове личности, нове људе, и ја не видим да је он (Николић) у стању да прати тај процес“, казао је Самарџић.

На питање шта то разликује Вучића и Николића, Самарџић каже да се ради о смени генерација, као и да је потребно да се оне разликују. Данас су на власти, како каже, политичари који су од њега млађи и 10 година и нормално је да се они разликују у својим ставовима од својих старијих колега, што је и нормално, јер не желе да направе исте грешке.

Данас је, како каже, потребно много времена да се „размрсе“ бројни катастрофални потези претходних влада, међу којима нису само спорне 24 приватизације, јер је било много више таквих приватизација, а ту су и питања односа са суседима, на пример са Црном Гором који су доведени до усијања.

На питање зашто је уверен да Вучић може да разреши та бројна питања, Самарџић каже да он има реално толику политичку моћ и да би била велика штета уколико ту шансу не би искористио. Он такође признаје и да није могао себе да замисли да ће тако нешто изговорити пре десет гододина.

Овом друштву је, према речима Самарџића, потребна једна врста политичке амнестије, у смислу да не мора свакоме у сваком тренутку да се спочитава шта је радио у периоду када је било више грешака него добрих потеза. „И данас у нашој јавности имате више изречених глупости него стварних сугестија за будућност“, сматра Самарџић и објашњава да мисли на медијску стварност која је тровала јавност последњих десет година након убиства премијера Ђинђића.

То су теорије завере, то су сви просовјетски, антиевропски концепти, то је политичка религија, то је корупција и одбрана корупције, злоупотребе којих смо сви свесни. Све то је, како каже, допринело збуњености које смо сведоци, а то је да данас већина грађана сматра да је Косово независно, али када их питате да бирају Косово или ЕУ они кажу Косово.

Самарџић међутим, није уверен да ће нова генерација политичара успети да затвори питање Косова, јер је то веома компликован проблем у оквиру ког треба имати у виду и огромне културне разлике, попут на пример разлике у језику, а о којима се не преговара.

Такође, постоји и питање граница које политичари данас затварају, а приликом европских интеграција оне ће морати поново да се отворе каже Самарџић и додаје да ће Албанци ускоро постати жртве сопственог режима који их затвара унутар једне мале државе, док су у време Југославије могли да своје послове шире све до Словеније.

Беба Поповић формално није у ЛПС

Говорећи о Либералном покрету Србије, чији је један од оснивача, Самарџић каже да се он неће наметати као неки политички лидер, нити да се препоручује некоме, па ни Вучићу.

„Очигледно је да је овој влади потребна једна политичка подршка па и са наше стране, нас који смо били њихови политички противници“, додао је он.

На питање ко осим њега чини ЛПС, који је настао након што је Самарџић напустио Либералнодемократску пратију, он каже да у новој странци нису искључиво бивши чланови ЛДП-а већ да ту има и доста других људи.

„Ту су професор Стеван Лилић, наш глумац Чедомир Петровић и његова ћерка. Они су нам важни управо због целе те породице која је генерацијама један стуб наше културе, коју наша политика и друштво нису успели да препознају као такве. Има и људи чија имена нису довољно позната, а надам се да ће временом постати“, рекао је Самарџић.

Он међутим није директрно одговорио на питање да ли је у ЛПС и Владимир Беба Поповић, некадашњи шеф владиног Бироа за комуникације у време Ђинђића. „Ја с њим приватно сарађујем и у политичком смислу. Сарађивали смо и док смо подржавали ЛДП. Сарађивали смо и у Јукому док је актвина била Биљана Ковачевић Вучо“, казао је Самарџић и рекао да није сигуран да се Поповић враћа у политику или не.

Формално, он није члан ЛПС, додао је Самарџић.