Прочитај ми чланак

ДРЕЦУН: На хапшење четворице Срба утицале и велике силе

0

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију изјавио је данас да су на последња дешавања у јужној покрајини, као што је хапшење четворице Срба у северном делу Косовске Митровице, утицале и велике силе.

Дрецун је то навео за ТВ Прва у делу програма у којем је прелиставана дневна штампа, а на констатацију новинара да се на седам насловница данашњих издања наводи да је Лондон подржао десант на север КиМ.

Аналитичар Дарко Трифуновић коментарисао је те наводе медија као жељу неких да се лоше ствари повежу с Британијом и истакао да је председник самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем сигурно ручао с британским амбасадором у Приштини, али да није сигуран да би било ко могао да му да подршку за тако нешто.

Трифуновић је на ТВ Прва истакао да је очекивао оштрију реакцију Запада на увођење такси на српску робу, али да се акција хапшења не може осудити, јер, како је објаснио, ако се посматра из угла Британије, види се да је уперена против убица Србина.

„Може се осудити само начин на који је изведена, али нема ниједне јединице која ће извести такве акције нежно. Овде је сигурно примењена прекомерна сила, али ми морамо да будемо балансирани и умерени и као што је председник Вучић рекао, сада нам треба мудрост и да тачно видимо на кога можемо да се ослонимо и шта да радимо“, казао је Трифуновић.

Наводи да је Београду сада приоритет заштита српског становништва на КиМ, и то како ћемо им бити допремљена хуманитарна помоћ и да добију оно што им треба.

На његове наводе да су Албанци успели оно што Срби нису, а то је да се наметну Вашингтону, док Србију перципирају као заштитнике источних интереса, Дрецун је казао да би то да су Албанци гарант безбедности значило да Американци и Немци ништа не знају.

„Територија која је под влашћу организованог криминала, где су политичари истовремено предводници криминалних група, територија где се радикализују појединци који после убијају америчке војнике на аеродрому у Франкфурту или нападају војну базу САД, сада су Албанци гарант стабилности – то би значило да Американци ништа не знају, да Немци ништа не знају“, истакао је Дрецун.

Додао је да постоје извештаји свих међународних организација о организованом криминалу, где се тачно виде биографије које су направљене о Тачију, Харадинају, Веселију, и у којима се говори којим се криминалним пословима баве, како врше етничко чишћење.

„Говорити о Албанцима као фактору стабилности на КиМ, мислим да је оцена која апсолутно не стоји“, каже Дрецун.

Додао је да није приметио оштру реакцију Велике Британије на увођење такси и навео да то отвара простор за постављање питања да ли Британија подржава такво деловање или не.

Говорећи о ручку британског амбасадора у Приштини и Тачија, Дрецун је казао да му се чини да су разговарали о политичким темама, али да то не доказује да су Британци режирали десант и истакао да понашање британске дипломатије у вези са КиМ показује да они не раде у корист Србије, већ против интереса Србије.

„Ако је у питању истрага убиства, ове људе су могли раније да саслушавају и то је могла да уради Косовска полицијска служба која је присутна све време. Није било потребно да улети 30-40 специјалаца да туку кундацима“, каже Дрецун, коментаришући хапшење четворице Срба и додаје да су ухапшени као разлог да се оправдају упади и брутална акција специјалне јединице, као и да се застрашују Срби.

„То је учињено да ставе север под пуну контролу, а у склопу пребацивања одговорности за убиство Оливера Ивановића на званични Београд“, казао је Дрецун.

Навео је да званични Београд покушава да не одговоримо на исти начин и да не изазове детабилизацију и сукобе са Албанцима у Приштини и додао да би наше контрамере њима послужиле као оправдање и пребацивање одговорности.

„Ми смо преузели дипломатске активности и према земљама које су пријатељске када је у питању њихов однос према Србији, не само према Русији и Кини, а и према земљама које подржавају сецесију Косова, које имају довољно утицаја на Албанце у Приштини. Смирили смо српски народ, покреће се поступак у оквиру Цефте, покреће се поступак преко ЕУ везано за Споразум за стабилизацију и придруживање“ Косова са ЕУ, казао је Дрецун.

Истакао је да ће Србија све учинити да омогући опстанак српског народа на КиМ, да ће заштити српски народ и додао да је послата порука Албанцима да не угрозе живоите и безбедност српског народа, јер се то неће толерисати.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!