Прочитај ми чланак

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА ИТАЛИЈАНИМА: Неки хоће и да ово мало што је од Србије остало да поделе

0
palma

Фото: Танјуг

Народини посланик окривио је европске и међународне политичаре за намерно изазивање политичких и ратних криза у односима држава, што драстично утиче на економију, привреднике и инвеститоре у Европи.

Он је поручио политичарима у Европи, данас у Јагодини приликом сусрета са менаџерима седам италијанских компанија, да се не свађају и да заједно решавају проблеме, а „не да се из једне или три државе води комплетна политика Европе“, што да последњих година доводи до причињавања „штете инвеститорима и привредницима у Европи“.

– Очигледан проблем је Либија, где се не зна колико у једном дану погине људи, колико азиланата покуша да побегне из те државе, а за три дана се удавило преко 800 људи. Политика је највећи кривац због тога. Од чега је ослобођен Ирак, сигуран сам једино од вишка нафте. Србија је имала горко искуство, када је политика растурила Југославију. И данас Европа и поједине државе желе да и ово мало што је остало од Србије поделе. Сигуран сам да у томе неће успети – рекао је Марковић обраћајући се привредницима из Италије.

Он је констатовао да је Србија најповољнија и најсигурнија дестинација за стране инвеститоре и да су санкције Европе према Русији и обратно веома су штетне за привреду Италије, али целе Европе и Русије.

– Политика је данас огроман фактор за развој привреде, јер је Европа увела санкције Русији, а Русија – Европи. Највећу штету имају привредници, пољопривредници, радници. Ми који се бавимо политком и привредом треба да помогнемо око доласка инвеститора у Србију, односно понудимо најбоље услове – истакао је Марковић.

Он је казао да има најаву да ће у наредна два месеца у Јагодину доћи најмање пет страних инвеститора.

– У Србији је извесна политичка и економска сигурност и стабилност за инвеститоре. Све стране фабрике у Јагодини веома успешно раде, ни једна није отпуштала раднике, чак бележимо већа запошљавања од уговореног броја радних места. Вибак, највећа фабрика селотејпа у Европи, биће отворена у Јагодини крајем августа и запослиће 500 радника – наводи Марковић.

Он је нагасио да Србија има најбоље услове за стране инвеститоре у Европи, јер се „субвенције дају на основу броја запослених, али и висине инвестиције, у просеку од 6.000 до 8.000 евра по запосленом“.

– Радна снага је у Србији знатно јефтинија него у Италији, јефтинији су струја и гас, налазимо се на раскрсници путева између истока и запада, бесцарински извоз у Русију и Турску. Међутим, буџет за стимулацију инвеститора је ограничен. Италија је једна о најзадуженијих држава, то ће враћати привредници кроз порезе, док је висина задужења у Србији у просеку 900 евра по становнику. У Србији се не мењају пореске стопе на више и знатно су ниже него у Италији – објаснио је Марковић.

Потпредсеник Конфиндустрије Србије Антонио Скиро навео је да тај систем у свету објединује рад 150 хиљада компанија и запошљава пет милиона радника.

– У Србији послује 150 компанија из система Конфиндустрије. Корисне информације о Јагодини користиће нам за планирање будућих инвестиција у Србији. Јагодина је један од најбоље оцењених градова за привлачење страних иневстиција – рекао је Скиро.

(Блиц)