Прочитај ми чланак

Драган Добрашиновић: Суд и закон кривотвори само да о Вучићу не проговори

0

Први основни суд у Београду експресно је вратио Усправној Србији Иницијативу за лишење пословне способности председника Србије Александра Вучића по службеној дужности, уз образложење да је “нејасно у ком својству” је она од стране нашег покрета поднета.

Покрет Усправне Србија је Првом основном суду након враћања исту иницијативу послао назад, уз упозорење да је у тој судској “одлуци”, коју је потписала председница суда Весна Миљуш између осталог, намерно погрешно “цитиран” законски члан на основу које је она донета, и то на начин да такву квазиодлуку омогући.

Фото: Јутјуб

Усправна Србија је иницијативу упутила 22. марта, а Први основни суд ју је вратио подносиоцу пет дана касније. Иницијатива је поднета због конкретно наведених и детаљно описаних изјава Александра Вучића које драстично одударају од реалности и изазивају озбиљну сумњу у стање његовог менталног здравља, те околности да лице са оваквим проблемима у расуђивању може својим изјавама воље преузимати обавезе које, у овом осетљивом политичком тренутку, могу нанети тешке последице државним интересима које заступа, нарочито у вези Косова и Метохије.

Експресна и ни на чему што има везе са правом и законима заснована “одлука” председнице суда Весне Миљуш да нам врати наш поднесак, искључиво је последица страха и перцепције да би свако одлучивање поводом иницијативе које залази у меритум било ризична и по суд и њу лично, пошто је више него очигледно да је Александар Вучић шеф комплетног “независног” правосуђа у Србији. За било ког тужиоца или судију би све осим оваквог хитног и трагикомичног “ослобађања” од поднеска било опасно, а свака стварна одлука, каква год да је, била би погрешна. Како случајно не би погрешили, одлучили су да се претварају да иницијативу нису ни примили. Све ово још једном илуструје у којој мери су правосудне институције и људи који су на њиховом челу лишени интегритета и елементарног самопоштовања.

Најтрагичније од свега је што је у такозваној одлуци суда члан 32. Закона о ванпарничном поступку, на коју се председница Весна Миљуш позива, намерно кривотворен, како би му се битно променили смисао и суштина и створен лажни основ за избегавање поступања по нашој Иницијативи.

Враћајући Иницијативу назад, Усправна Србија је у пропратном писму председници првог основног суда упутила захтев да на основу њеног садржаја, чињеница и приложених доказа, по службеној дужности покрене поступак лишења пословне способности Александра Вучића.