Прочитај ми чланак

Др Јакшића прати БИА: Вучићу, био сам господар само живота, а ти сада смрти

0

Један од некада најзначајнијих лидера Срба са Косова, сада вођа Отаџбине, Марко К. Јакшић, саопштио је да га је БИА наводно ставила на меру праћења и задржавања на административним прелазима.

„У својој 73. години ја сам постао интересантан овој служби. Пре 21 годину нашао сам се на америчкој црној листи а сада на овој твојој црвеној“, поручио је у отвореном писму председнику Србије. Подсетио је и на случај паљења свог аутомобила пре више од 10 година, који је остао без епилога.

„Разлог да ти се овако јавно обратим је твој интервју медијима дат у Паризу у коме оптужујеш Војислава Коштуницу, мене и друге да смо криви због тога што су сепаратисти 2008. године прогласили независност Косова и Метохије“, пише Јакшић, а преноси КоССев.

„Али ако већ разговарамо на тај начин, са много више права и разлога могу ја тебе да приупитам шта си ти урадио као министар информисања у влади Мирка Марјановића да спречиш бомбардовање Србије и њену капитулацију тако што су српска војска и остале безбедоносне структуре протеране из јужне српске покрајине. Чини ми се ништа“, наводи даље.

Подсећајући да је данашњи председник тада био министар информисања у влади Слободана Милошевића, наводи да је он тада говорио о победи Србије над НАТО-ом, док су Србима на Косову напуштали своје домове.

„У тим судбоносним и тешким данима покојни Оливер Ивановић, ја и остали наши пријатељи и другари, да их све не набрајам, ненаоружани и голоруки на северу Косова и Метохије сачували смо и Србе и грађане и све институције српске државе“, поручује Јакшић.

Он открива да је у марту 2004, као директор болнице наводно примио Вучића у својој канцеларији у Косовској Митровици како би му објаснио на који се начин град бранио у време мартовског погрома.

„Примио сам тебе као генералног секретара Српске радикалне странке. То би било отприлике као да данашњи директор болнице Златан Елек прими Драгана Ђиласа, што је незамисливо. Ми смо, мајсторе, били и демократе и патриоте а ти бојим се ни једно ни друго“, пише Јакшић Вучићу.

Оптужио га је за „штетно“ политичко деловање – да је практично распустио институције Србије које су до Бриселског споразума биле сачуване. Подсетио је на кривичну пријаву против председника Србије коју је са још неколико јавних личности пре четири године поднео за „националну велеиздају“, али коју тужилаштво „нити прихвата, нити одбацује“.

„Наш МУП, који је до тада функционисао и постојао предао си Приштини. Исто си урадио са цивилном заштитом, исто и са телекомуникацијама. Шта је то него издаја мајсторе и гажење Устава на који си положио заклетву? Српске судије си јавно преко медија позвао да положе заклетву на устав самопроглашене републике Косово. Као правник хоћеш да ми кажеш да ни то није издаја? Омогућио си сепаратистичким властима у Приштини да постану чланице свих спортских организација чиме си забранио српској младежи са КиМ да се баве спортом.(…)Српске локалне изборе на Косову и Метохији заменио си локалним сепаратистичким што је супротно важећем Уставу Републике Србије.(…)За време твоје владавине од скоро 12 година 40 хиљада Срба је напустило Косово и Метохију а да ти ништа ниси урадио да тај егзодус спречиш. Стварно, мајсторе, за кога ти радиш? За нас или за њих?“

Председника Србије даље оптужује да је наводно угрозио безбедност Срба, те да су Севером „загосподариле“ специјалне јединице, за које наводи да су:

„Твоја тековина и твоје политичко наслеђе. Пре тебе њих на овом простору није било. Преко своје Српске листе створио си услове за формирање војске Косова“.

„И не само то“, додаје даље. Тврди да је бивши косовски министар, Горан Ракић, наводно гласао за одлуку о изградњу база, а да је то наводно урађено уз „дозволу“ самог председника.

„Споменутог Горана Ракића због такве верности награђујеш посланичким местом у Скупштини Србије где дотични треба да положи заклетву на Устав Србије. Исти је пре само неког времена у више наврата полагао заклетву на непризнати устав Косова“.

Јакшић указује на то да се планира још то да са Заједницом српских општина, као „још једна шарена лажа, обмана и превара“ преостале надлежности Републике Србије као што су просвета, здравство, социјала, култура – „предају“ Приштини.

„Иначе у више наврата си говорио да ми на Косову немамо ништа. Па си се онда смејао косовском миту и Небеској Србији а величао Султана Мурата. За убиство српске деце у кафићу Панда у Пећи 1998. године оптужио си српске безбедоносне структуре а већ годинама не желиш и нећеш да примиш родитеље убијене деце да са њима поделиш то своје сазнање“.

А на често прозивке и оптужбе да је сам Марко Јакшић током година његовог највећег утицаја на Северу био „господар живота и смрти“, Јакшић одговара:

„Само живота а бојим се да си ти смрти. Уосталом, догађаји у Бањској то потврђују. Мене не можеш да убедиш да ти то све ниси знао и организовао. Мислим да све оне страдале и убијене треба да имаш на својој савести“.