Прочитај ми чланак

ДОШЛИ САМО „ОПШТИНАРИ“ После прославе у Краљеву, јасно је да СНС ИЗУМИРЕ

0

Странка се претворила у масу (страначких функционера) којој је потребно увек изнова показивати Томислава Николића, оснивача СНС, као узор, као модел напредњака који је успео у животу – победио, покорио се Вучићу, стекао богатство, пропутовао свет, учинио и нека добра дела, подигао цркву…

Српска напредна странка успела је за шест година на власти, током којих ју је потпуно преузео Александар Вучић, да једноставно одумре.

ФОТО: Твитер – СНС СРБИЈА (@sns_srbija)

Да се претвори у пуку машину која представља масу. Масу која је као дошла у Краљево на скуп поводом десетогодишњице оснивања СНС, па је остала испред нове хале, јер је кобојаги због великог интересовања остала испред улазних врата. Масу која је унутра и скандира, аплаудира и пушта балоне кад то диригенти у позадини кажу. Масу која глуми срећу и одушевљење када лидера засипају конфете. Масу која кад су избори, према бирачком месту и по малтене свакој кући и стану у Србији, скупља сигурне гласове, подмићујући, притискајући, улагујући се и повлађујући бирачима.

Масу којој је потребно увек изнова показивати Томислава Николића, оснивача СНС, као узор, као модел напредњака који је успео у животу – победио, покорио се Вучићу, стекао имање, пропутовао свет, учинио и нека добра дела, подигао цркву…

Масу која је Вучићу добра само као таква – као проводник импулса које смисли он, и његов најужи медијско-пропагадни штаб. Сад, питање је, колико маса може да издржи у том „агрегатном стању“. Да ли заиста неће ипак, сама од себе да се структурише у неки животни политички облик, макар и кроз интересне борбе на локалу? Да ли се то може спречити само најавом ванредне изборне скупштине, новог руководства и нових младих људи? Сменом оних који су подбацили? Па нико не зна да ли је подбацио или пребацио док му то не јави Вучић.

И да ли ће та маса да се распрши на први наговештај да рејтинг Ђиласовог блока расте, а да Вучић има проблем са спољном подршком за свој план за Косово, који још нико није видео, као уосталом што раније није ни Николићеву платформу.

Јер, и маси је јасно оно што тврде аналитичари – ушли смо у тренутак када Вучићева власт више није млада. Може он да помиње и 2008. и 2009. и 2011. али сада је 2018. И да напредњаци сада јесу одговорни за ситуацију у земљи, економску, политичку и сваку другу.

У политици се може порицати много тога, али не и календар. Ако хоће да задржи своју масу, и још важније, ако хоће да оживи своју партију, Вучић ће или одшкринути врата за опозицију и смањити медијски притисак, или произвести нову, али стварну, спољнополитичку кризу у трајном стрању. Трећи пут не постоји.