Прочитај ми чланак

Доловац ћути док се лажов Мали крије иза Вучића

0

Министар финансија Синиша Мали није успео да увери јавност да није власник офшор компанија и 24 луксузна апартмана на бугарском приморју. Уместо одговора на питања, на конференцији за медије у холу Скупштине Србије, Мали је прибегао агресивној тактици напада - на новинаре и опозицију. Као и многи други представници СНС, тако се и чувар напредњачке касе сакрио иза скута свог шефа, наводећи да су напади на њега заправо удар на Александра Вучића. Истовремено, иако у обавези, надлежно државно тужилаштво одбија да поступи у овом случају.

Уместо конкретног одговора на питање одакле му 24 стана, за која је потврђено да су била у његовом власништву, Мали је оптужио новинаре да лажу, да му нападају породицу и шефа Александра Вучића, а успео је и да све повеже са опозиционим лидером Драганом Ђиласом.

“Ја бих замолио оне који се баве том темом да престану да лажу. То што раде нема никаквог смисла. Тако могу да кажу да имам 2.400 станова. Ја имам један стан који сам уредно пријавио и десет година заредом идем тамо и летујем”, рекао је Мали, пре него што је решио да се сакрије иза плашта Александра Вучића.

“Права тема је зашто не могу да дођу до рачуна Александра Вучића. Није проблем да нађу мени 24 стана. Тема је како ће да нађу рачуне Алекснадра Вучића”, поручио је он.

Међутим, бивши градоначелник и финансијски конселијере Српске напредне странке одбио је да одговори како је могуће да његови потписи стоје на сертификатима који доказују да је био власник две офшор компаније са Британских Девичанских Острва.

“Само вас молим да не измишјате. Нећу да улазим у ту тему. Ако постоји било шта што није урађено по закону, изволите пошаљите све податке надлежним органима. Нити сам Драган Ђилас, са десетинама милиона евра на офшор рачунима, нити сам Гојко Ђилас са 35 станова. Ја да расправљам са вама на ту тему, немам намеру, осим пред надлежним органима. Немате ви никакве доказе”, рекао је Мали.

Свесно заборављајући да као државни функционер, ког плаћају грађани ове земље, има обавезу да пружи одговоре јавности и да објасни који су му то приходи омогућили да пазари 24 апартмана, Мали је прибегао спиновању, причама о Ђиласу, Вучићу и патетици.

Истовремено, како би показао да се не плаши одговорности, министар се позвао на надлежне државне органе, који одавно делују као продужена рука владајуће партије и који годинама ћуте на бројне афере државних функционера.

Према речима адвоката, Ивана Нинића, разлика између Србије и других држава, чији су функционери такође у “Пандориним папирима”, је та што су у нашој земљи инситутуције у потпуности разорене.

“У Црној Гори је покренут поступак због навода о Ђукановићу. То је зато што се у тој држави дешавају природни токови смене власти и персоналне промене унутар система. У Србији је, с друдге стране, Синиша Мали сервисер система и експонент, односно продужена рука председника државе. Вучић њега не сме да жртвује, јер је цена те жртве висока”, напомиње Нинић.

И док се широм света, како то наводи и наш саговорник, отварају предмети на основу информација из “Пандориних папира”, Републичко јавно тужилаштво у Србији и главна тужитељка Загорка Доловац – ћуте.

Очекивано, јер није вест да је пас ујео човека, већ обрнуто. Вест би била да Загорка Доловац и надлежно тужлаштво заиста покрену поступак и истраже како је Мали у време док је био финансијски саветник првог потпредседника Владе Србије, Александра Вучића, успео да купи 24 стана.

“Овде нема услова за реакцију било какве институције зато што су оне политички заробољене и оковане. У тужилаштву се предмети формирају и раде искључиво по диктату појединаца из извршне власти. И пре овога смо имали предмет Синише Малог који је затворен, као и предмет Александра Вулина и ‘тетке из Канде’. Ова афера је тест оптерећења за све државе и националне правне системе да ли могу да се ухвате у коштац са оргнаизованим криминалом”, закључује Нинић.