Прочитај ми чланак

ДОЛАЗИ КОД ВУЧИЋА Палмер прети Србији санкцијама ако набави руске ракетне системе!

0

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изразио је данас забринутост САД због присуства руске војне опреме у Србији и запретио санкцијама ако Београд набави руске ракетне системе.

„Постоји доза забринутости због распоређивања руске војне опреме на територији Србије, али и због могућности да Србија тражи специфичне руске системе. То би водило ризику да јој се уведу специфичне санкције због куповине руске војне опреме. Надамо се да су наши српски партнери свесни тога“, рекао је Палмер у интервјуу македонској телевизији Алсат М.

Амерички дипломата је то рекао одговарајући на питања какав је став САД поводом недавно одржане војне вежбе српске и руске војске „Словенски штит“ и присуства ракетног система С-400 у Београду.

Палмер је истакао да је управо Америка највећи војни партнер Србије, у чему значању улогу има Национална гарда Охаја, али да то не значи да Београд не треба да сарадјује и прави војно партнерство са Русијом.

На недавно одржаној војној вежби српске и руске војске под назвом „Словенски штит 2019“ први пут је ван територије Русије био приказан ракетни систем С-400.

Председник Србије Александар Вучић је рекао јуче новинарима да Србија нема С-400, али да њу „више не могу да понижавају како су то чинили од 2000. до 2012. године, а на њихову жалост, Србија је данас много успешнија“.

Подсетимо, недавно је Трамп именовао другог човека да обавља исту функцију као Метју Палмер, у питању је Гренел који је долазио у Приштину и у Београд, па је непознаница колико је значајна Палмерова улога на Балкану. Са Палмером се у Приштини састао Тачи, али није Аљбин Курти који постаје најрелевантнији политички фактор тзв. Косова, а који се званично састао са Гренелом и америчким амбасадором у Приштини.

Палмер следеће недеље с Вучићем у Београду

Специјални представник америчког државног секретара за западни Балкан Метју Палмер требало би да следеће недеље настави посету региону и то посетом Београду, где ће се срести са председником Србије Александром Вучићем и другим званичницима.

Како је речено из америчке амбасаде у Београду, Палмер ишчекује сусрет са Вучићем и другим званичицима, као и амбасадорима суседних земаља и представницима различитих политичких партија са којима ће разговарати о значају повратка дијалогу Београда и Приштине, као и другим питањима од регионалне важности.

Палмер је у јучерашњем разговору са председником Косову Хашимом Тачијем највише пажње посветио питању постизања свеобухватног споразума Косова и Србије, саопштено је из Тачијевог кабинета.