Прочитај ми чланак

ДОКЛЕ ЋЕ ПИНОКИО ДА ЛАЖЕ: Разговарао сам 40 пута са опозиционим лидерима

0

“Ја сам једини који је сео 40 пута да разговара у Народној скупштини са свим опозиционим лидерима, пошто не разговарам ваљда са представницима ванпарламентарних странака, то не би имало смисла, сложићете се... Ја сам једини који је ишао у скупштину и у сваком дијалогу у скупштини их убедљиво победио, у складу са пословником који су они сами донели.“

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА

По већ уобичајеној процедури, исто као када је био на функцији премијера, кад год пожели да нам саопшти нешто важно или да се са неким разрачуна, сам у студију, Александар Вучић је пре неколико дана гостовао на јавном медијском сервису. Евентуално да пропита водитељку РТС-а, јер је у неким тренуцима више питања постављао Вучић, него обратно.

На питање зашто избегава дуеле са опозицијом, Вучић је предложио да се у емисију позову петорица опозиционара, а он ће све да их победи. Подсетио је како ни бивши председник Борис Тадић није имао дуеле на РТС, те да није ишао ни у Скупштину, додуше зато што није био премијер, па није ни имао разлога да иде.

“За разлику од њега који није ишао ни у Скупштину, зато што није био премијер, ја сам ишао у Скупштину безброј пута и с лакоћом побеђивао. Сад вам кажем, петорицу их доведите, победићу петорицу… На изборима сам их победио десеторицу“, рекао је Вучић.

Вучић је затим био мало прецизнији, па је уместо безброј пута, рекао да је у Скупштини био 40 пута и ту, опет, наравно победио све опозиционе лидере.

Зато смо на сајту Отвореног парламента, где се налазе транскрипти скупштинских расправа од сазива из 1997. године до данас, проверавали колико је пута Вучић током своја два мандата на месту председника Владе ишао у Скупштину и зашто. Нарочито колико је пута одговарао на посланичка питања, пошто се последњи четвртак у месецу, који је предвиђен за ова питања, већ дуже време вешто избегава.

Иначе, расправа о буџету или расправа о експозеу, у којима је Вучић учествовао, обично трају данима, због чега смо једну тему рачунали као једно појављивање у Скупштини. У супротном би испало да је Вучић само три пута био да образложи последњи експозе и одговара на питања у вези са програмом владе, прошлог августа. Уосталом, и у скупштинској терминологији то су иста заседања, само у наставцима, односно данима.

Према наведеној методологији, Вучић је од 27. априла 2014. када је први пут постао председник Владе у парламенту био укупно 14 пута.

Од тих 14 пута, два пута је посланицима образлагао план и програм Владе – 27. априла 2014. и 9. августа 2016. године.

За око три године у премијерској фотељи, Вучић је четири пута одлазио у Скупштину како би расправљао о буџету и ребалансу буџета.

У скупштинским клупама нашао се и два пута након што је бивши министар одбране Братислав Гашић изнео сексистички коментар на рачун новинарке Б92. Прво је почетком фебруара 2016. Вучић образложио зашто Гашић треба да буде смењен, након чега су сви присутни посланици гласали за тај предлог. Око месец дана касније Вучић је поново дошао у парламент, овога пута да предложи новог министра одбране Зорана Ђорђевића, а тај предлог је такође усвојен.

Иначе, у истој емисији Вучић је, коментаришући захтеве за оставком министра одбране Александра Вулина након афере са куповином стана, изјавио да је Гашић поднео оставку, након што га је он замолио, због чега је већ добио оцену “кратке ноге“.

Био је Вучић и када се у новембру 2015. расправљало о једнократној помоћи просветарима од 7.000 динара. У априлу исте године Вучић је дошао у парламент да образложи зашто нам је потребан лекс специјалис за пројекат Београд на води, односно зашто је овај контроверзни пројекат од националног интереса.

И на концу, али не најмање важно, Вучић је за око три године свега четири пута одговарао на посланичка питања – два пута 2014. (27. априла и 31. јула), једном 2015 (2. јула) и једном 2016. (27. октобра). Уместо да то чини сваког последњег четвртка у месецу.

Истиномер је оцењивао овај последњи пут када је Вучић одговарао на посланичка питања, где је поново погрешно интерпретирао напредак Србије на Дуинг бизнис листи или тврдио да методологија која се користи за мерење броја запослених није мењана, о чему смо више пута писали.

Но, да се вратимо на тему, број Вучићевих одлазака у Скупштину или број победа, како то он воли да рачуна. Будући да је Вучић за око три године уместо безброј, односно 40 пута у Скупштини био 14 пута, од чега само четири пута последњег четвртка у месецу, када би могао да одговара на различита питања не само опозиционих лидера, већ свих посланика, Вучић добија оцену “неистина“.

Осим тога, одласци у Скупштину свакако нису замена за телевизијске дуеле, које опозиција упорно тражи. Подсећамо да је Вучић пред изборе 2016. обећао да ће наћи времена за “ТВ дуел са петорицом“, али то обећање није одржао. Уместо тога, и пре и после избора наставио је са праксом дугометражних гостовања на Пинку, Хепију и РТС-у, кад год то пожели.