Прочитај ми чланак

Дојче веле: Трновит пут до рационалне Федерације БиХ

0

У Федерацији Босне и Херцеговине многи се надају да ће  „америчка иницијатива“ постати реалан пројекат. Циљ експертске групе, чија се препорука очекује у мају 2013. Јесте рационалнији и ефикаснији ентитет.

Аналитичари су јединствени у оцени да је постојећа уставна структура Федерације БиХ компликована и нерационална са бројним инструментима за блокаду власти, што потврђује и актуелна политичка криза у овом ентитету. Домаћим стручњацима из експертске групе, која је формирана на иницијативу Америчке амбасаде у БиХ, јасно је да овако устројен ентитет не може функционисати без економских тешкоћа и политичких криза.

Полазне основе експертске групе за реформу Устава Федерације БиХ јесу да  „нема даљих етничких подела и трећег ентитета“.  „Сада се не размишља о територијалном преустроју Федерације, а ми ћемо урадити препоруке како би се отклониле уставне препреке које због својих нејасноћа и непрецизности изазивају политичку кризу, те које ће омогућити да Федерација БиХ буде функционалнија и рационалнија“, рекао је члан ове групе Вехид Шехић.

Стручњаци тврде како се Федерација БиХ може рационализовати и смањењем броја кантона и (или) њиховим спајањем на принципима географске и економске регионализације. Поједини решење виде у формирању два кантона.

У једном би већина били Бошњаци, а у другом Хрвати.  „Мислим да би тако барем донекле била задовољена аспирација хрватске елите да има једну своју федералну јединицу“, каже доцент уставног права Горан Марковић.

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Мирко Пејановић сматра да  „америчка иницијатива“, коју подржава и Европска унија,  „има добре изгледе да постане реалан пројекат и дође до парламената, што би у завршници омогућило рационалну организацију територијалне структуре кантона, односно оне структуре власти коју финансирају грађани“. Професор Пејановић не очекује територијални преустрој Федерације БиХ на етничкој основи.

Активности експертске групе требало би да буду окончане до средине маја 2013. Године, када ће препоруке бити саопштене јавности и представљене на међународној конференцији.

Радоје Видовић из Хрватске демократске заједнице верује да ће овај процес резултирати  „пуном равноправношћу три конститутивна народа и ‘осталих’ те да ће осигурати претпоставке за економску одрживост, функционалност и свестрани напредак Федерације БиХ“.

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић против је реорганизације само Федерације БиХ.  „Питање друкчије територијалне организације треба да се односи на цијелу територију БиХ. Уколико друге релевантне странке пристају да се разговара о друкчијој територијалној организацији Федерације БиХ, онда ћемо се залагати за укидање свих кантона и прерасподјелу надлежности и прихода између ентитета и опћина“, каже Тихић.

(Дојче веле)