Прочитај ми чланак

ДОДИК: Владу Српске ћемо да формирамо до 2158.г.!

0

dodik_fon-2_f

Многи се у БиХ и међународној заједници надају, а понешто и предузимају не би ли се решили политичке фигуре Милорада Додика, председника Републике Српске. Бивши високи представник Педи Ешдаун, на пример, мисли да је „моћ Милорада Додика озбиљно опала“, и у вези са тим препоручује „ако нисте спремни убити змаја, нећете спасити заробљену младу“.

Али читаоци који прочитају до краја овај интервју видеће колико се са том перспективом змаја слаже Додик, који признаје да је Република Српска институционално уздрмана: он најављује да ће Владу РС формирати 2158. године!

Ви сте се у последњим интервјуима врло повољно изразили о ангажману Немачке у БиХ. Сада имамо писмо министара иностраних послова Немачке и Велике Британије Штајнмајера и Хамонда, названо немачко-британска иницијатива за БиХ, па је моје питање: да ли бисте Ви потписали изјаву којом се обавезујете на спровођење институционалних реформи на свим нивоима државе које су смишљене да је учине функционалнијом, како у свом писму њих двојица траже?

– Ја нисам добио никакво писмо на потписивање, али сам имао у међувремену разговоре и они су били сувише начелни и на бази неких универзалних принципа са јасном назнаком од стране амбасадора Немачке и Британије овде у Босни да нису разрађени детаљи. Наравно да детаљи представљају суштину свега тога и, кад будем упознат с детаљима, могу да будем око тога дио подршке, али свакако без детаља нисам уопште спреман да на бази начелних неких универзалних принципа, који нису спорни наравно никоме, то све учиним. Оно што сам чуо од стране амбасадора да би могло да буде приједлог који још увијек се не формулише дјелује као једна меканија понуда за кретање Босне и Херцеговине ка Европској унији. Али управо та дефиниција ‘институционалне и друге реформе’ представља проблем, наравно и ја сам већ тада рекао њима да ништа што би представљало пренос надлежности и новоконституисање органа на нивоу БиХ за нас није прихватљиво и да би то било задирање у уставни поредак. А Устав БиХ је нешто што се веома тешко мијења и ми нисмо спремни да Република Српска изгуби своју институционалну надлежност за било које питање и да то преместимо у надлежност БиХ. Наравно, постоје снаге у БиХ које то желе. Али сигурно да ова иницијатива, коју смо могли да видимо или чујемо да постоји, може да буде добра. Али, отом-потом. Не желим да се у том погледу децидно изјасним, морам да будем опрезан јер сам научио да је увијек ствар у детаљима и да детаљи јесу проблем – увијек.

Видим да су војна питања од великог значаја у БиХ. Господин Драган Човић је у интервјуу Анадолији рекао да што се тиче овог Акционог плана о чланству НАТО остаје да се реши само питање покретне и непокретне имовине, и не дозвољавате да се одвоји питање војне имовине од укупне имовине, а СДА, Демократска фронта и Савез за промене су сада потписали договор у коме је једина сасвим конкретна тачка договор да се на БиХ укњиже 63 локације перспективне војне имовине. У чему је у ствари главни спор?

– Устав је дефинисао да све оно што је дато у надлежност БиХ да је надлежност БиХ, а оно што није могу ентитети само својим споразумом да пренесу на ниво БиХ. Дакле, око тога је потребно постићи споразум. Ниједна имовина у БиХ није била спорна до срамног наметања тог проблема од стране Педија Ешдауна и отимања тих надлежности од институција Републике Српске. Ешдаун је донио закон о забрани располагања имовином Републике Српске, чиме је прецизно рекао да је то имовина Републике Српске. И не може орган БиХ ниједан да да налог да се та имовина књижи на било ком нивоу. Прије тога имали смо три потписана споразума о рјешавању и сва три су изиграли Бошњаци, па је то питање остало неријешено. Питање војне имовине је прецизирано као услов за активирање Акционог плана о чланству у НАТО. А питање остале имовине, које уопште није дефинисано ни шта је ни како је, треба да буде разлог за затварање ОХР-а. Бошњачка политика иде за тим да ријеши проблем Акционог плана и да се укључи у кретање ка НАТО, а да остане ОХР докле год може и да разлог за то буде остала имовина. Наш приступ је био, океј направили сте вануставан проблем, али је моћ и ароганција међународне заједнице довољно снажна да могу да то питање наметну на дневни ред. Е, ако хоћете то питање да ријешимо, онда морамо ријешити питање једне и друге имовине. По истим принципима по којима су покушали да ријеше питање војне имовине. Вероватно вјерујући да ће наићи неке неозбиљне структуре из Републике Српске касније, у закону је наметнуто да војна имовина, која би припала војсци БиХ, књижи се али немају право располагања, не могу да је заложе за кредите, не могу да је отуђују. И оног момента када војска каже не треба нам тај објекат, он иде у надлежност ентитету. Дакле, све је то договорено, само се чекало да се добије екипа као што је ова из Савеза за промјене која би олако дала све за пар столица које је тамо чекају. А имовинско питање је суштинско питање сваке државе. Зато су Педи Ешдаун и међународна заједница наметнули проблем имовине у БиХ.

Ви дакле тражите да се имовина РС врати у надлежност РС?

– Она је у надлежности РС. Њу нико не може да изузме. Она је само одлуком Педија Ешдауна замрзнута, али не може да добије други статус без наше сагласности. А то што су ови из Савеза за промјене покушали да дају надлежност БиХ да књижи без тога, то је директно кршење међународног споразума и Устава. Јер, Устав каже да оно што је у надлежности Републике Српске, односно ентитета, може да се пренесе на ниво БиХ само споразумом страна, а стране су два ентитета. То су прецизне правне норме, уставне норме, не може то нико да крши.

Ви сте пред објављивање коначних резултата избора најављивали да бисте могли да имате 45 мандата са својом коалицијом, а имате 42. Моје питање је да ли сте у своју коалицију сигурни?

– Ја не бих изјављивао ништа јавно да нисам сигуран. Нисам ја неозбиљан колико ви цијените да бих требао бити. Дакле, имамо 42, разговарамо са још два-три посланика који ће у првој или другој фази приступити већинама које ми овдје формирамо. То је истина, а ви сумњајте колико хоћете.

Говорило се да би тој Вашој коалицији могла да се придружи и коалиција Домовина, видим да сада кажете да не долази у обзир да СДА буде део Ваше власти. Па, како гледате на успех коалиције Домовина на овим изборима?

– Кад смо ми то раније говорили, онда су се многи покушавали исмијавати нашим упозорењима. Ово је слабљење позиције Републике Српске. Република Српска је прошла последњих осам година свој најстабилнији институционални период откад постоји. И нажалост, морам да кажем да РС сада неће имати институционалну стабилност коју познајемо у претходном времену из низа разлога. Један од тих је наравно настојање да се изманипулише са изборним процесом и да се пријаве Бошњаци на сва бирачка мјеста. Па смо имали ситуацију да је у једној џамији у РС пријављено 87 Бошњака да пребивају. И након тога, наравно, одмах следећи дан они нестану са тих адреса и пријаве се поново у Федерацији. И наравно, да су они успели да се хомогенизују у жељи да буду језичак на ваги наводно између два зараћена српска блока. У овом тренутку, то дјелује да успјевају. На крају крајева, ево су повукли СДС и ПДП горе у органе БиХ, а већину овдје имамо ми. У сваком случају, наша већина у парламенту не зависи од њих из СДА и нису нам потребни у том погледу, али разговарали смо раније о могућности да буду укључени у одређену структуру. Јер, овдје има 16 министара плус предсједник владе, од 16 министара Уставом је прописано да буде пет Бошњака и три Хрвата и осам Срба. И то је структура коју је наметнуо високи представник Волфганг Петрич, интервенишући у Устав потпуно незаконито. Та структура сада не одговара структури становништва на овом простору и попису, али се свакако она задржава. У сваком случају, овде живе и Бошњаци који нису сви СДА. Тако да неће бити проблема формирати Владу РС.

Докад мислите да ћете формирати Владу?

– Мислим да ће то бити 2158. године.

Стварно? А неки ранији датум?

– Ето то је реално. 

Случај Душке Јуришић

Познат је случај уреднице Федералне телевизије Душке Јуришић, која никад није ни била у Сребреници, отишла је и пријавила се у Сребреницу, била на изборима, и три дана након избора се одјавила и вратила се у Сарајево. Што говори о манипулацијама у сваком случају – каже Милорад Додик. 

(Данас)