Прочитај ми чланак

ДОДИК СВЕЧАНО ДОЧЕКАО ЛАВРОВА: Хвала вам на испуњеном обећању, хвала и …

0

Шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова свечано је дочекао председник Републике Српске Милорад Додик на платоу код темеља Српско-руског храма у Бањалуци. Интониране су химне Руске Федерације и Републике Српске.

Велики број грађана окупио се у Бањалуци на платоу код темеља Српско-руског храма. Сергеју Лаврову уручена је реплика Мирослављевог јеванђела, фототипско издање најстаријег писаног споменика српске културе и духовности.

16:45 – У Административном центру Владе РС је у току састанак Додика и Лаврова којем присуствују и делегације РС и Русије.

16.26 – Руска делегације се упутила у председништво РС где ц́е Лавров бити одликован орденом Републике Српске на огрлици.

16-24 – Лавров, владика Јефрем и Додик су заједно открили плочу која ц́е бити на једном од зидова будуц́ег Српско – руског храма у Бањалуци.

16.20- Додик се захвалио и Владимиру Путину на „истрајности и подршци миру на овоим просторима“ и подршци Дејтонском споразуму.

„Желим да захвалим председнику Руске Федерације Владимиру Путину на пажњи коју нам је увек поружао“, истакао је Додик.

16.18 – Милорад Додик се захвалио Лаврову између осталог на томе што је испунио своје обећање и дошао да подржи изградњу овог храма.

„Овај храм ц́е оплеменити наше пријатељство и учинити нас још ближим. Оставиц́емо га новим генерацијама, и Русима који ц́е долазити, они ц́е користити овај Центар“, поручио је Додик.

16.14 – Лавров је додао и да није случајно да су баш српски ветерани поднели иницијативу за подизање храма посвец́еног Романовима. Он је истакао да је данашња церемонија потврда да наши народи настављају да јачају своје везе и јединство.

16.11 – „Искрену захвалност онима који реализују овај важан пројекат, а пре свега мислим на руководство РС и председника Милорада Додика“ истакао је Лавров.

16.08 – Владика Јефрем уручио Лаворву копију Мирослављевог јеванђеља.

15.55 – Поздравним говором Лаврова је дочека еписком бањалучки Јефрем

„У Бањалуци пре неколико дана служена је Света литургија у саборном храму Христа спаситељ, а затим смо освештали темеље овога храма. Наш српско – руски храм биц́е посвец́ен Преображењу Господњем, Светој Породици Романов и Светом Сави“, рекао је владика Јефрем.

У Бањалуку је претходно стигао и први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачиц́ који је је раније изјавио да ц́е једна од тема његовог разговора са руским колегом свакако бити и Косово и Метохија.

Лавров је у Бањалуци на аеродрому дочекан традиционалном српском добродошлицом са погачом и соли, а дочекала га је делегација на челу са премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!